SVETOMARSKA ČIPKA pod svjetlima kamere

Ovih dana započelo je snimanje drugog filma predviđenog za 2017. godinu u sklopu projekta Dokumentiranje nematerijalne baštine Međimurja. 14. rujna je odrađen prvi dio snimanja filma o tradicijskom umijeću izrade čipke na području Svete Marije.

O načinima zaštite nematerijalne baštine govorila je Vesna Pascuttini Juraga iz Ministarstva kulture – Konzervatorskog ureda Varaždin, dok je Janja Kovač, kustosica etnografskih zbirki govorila o čipki kroz povijesnu perspektivu.

Vještinu izrade čipke demonstrirala je Nada Mance. Gospođa Mance se istraživanjem i izradom čipke aktivno bavi od 1995. godine kada je naišla na saznanje da je ta vještina nekad bila izrazito zastupljena u Svetoj Mariji.

Muzej Međimurja Čakovec čuva dragocjene primjerke čipke i opreme potrebne za njenu izradu koja je također snimljena.

Drugi dio snimanja održat će se u Svetoj Mariji. Tamo od 2010. godine djeluje udruga Svetomarska čipka u kojoj se okupljaju čipkarice svih generacija te njeguju izradu čipke. Znanje izrade čipke na mlađe se generacije prenosi preko sekcije Male čipkarice školske zadruge u osnovnoj školi Sveta Marija.

Film će javnosti biti predstavljen u studenom ove godine kao uvod u izložbu Ljudstvo moje međimursko, imaš blaga i bogatstva – nematerijalna baština Međimurja, koja će biti svečano otvorena 1. prosinca 2017.

Ovaj je projekt financiran sredstvima Ministarstva kulture i Muzeja Međimurja Čakovec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije