FOTO Župljani Draškovca posjetili Križevce, Kalnik i farmu papagaja

Župljani Župe sv. Roka Draškovec organiziranim autobusom posjetili su Križevce, Kalnik i farmu papagaja. Prva točka razgledavanja bila im je crkva svetog Križa u Križevcima. Konkatedrala sv. Križa je konkatedrala Bjelovarsko-križevačke biskupije i jedna je od najstarijih crkava kontinentalne Hrvatske i najstarija crkva u Križevcima.

Nakon razgledavanja crkve svetog križa uputili su se u crkvu svete Ane. Ta crkva je nekadašnji samostan Pavlina. U njemu je posljednji poglavar bio Vinko Horvat. Nakon donošenja Edikta o vjerskoj toleranciji među kršćanskim vjerama cara Josipa II. – 1781. ukinuti su brojni redovi, među njima i Pavlini. Vinko Horvat je rođen u Donjem Kraljevcu i kada je formirana Župa svetog Roka u Draškovcu, tada postaje prvi župnik.

Gradski muzej Križevci je bio njihovo sljedeće odredište. Vodič Krunoslav Đurec proveo ih je kroz muzej, a vodio ih je i kroz cijelo razgledavanje. Na farmi papagaja dočekao ih je vlasnik Ivica Jurilj. Mnogima je to bio prvi susret sa egzotičnim životinjama. Farma je smještena u Novom Đurđicu. Ivica ih je proveo po svom imanju i zaista su uživali družeći se s papagajima i drugim životinjama, a tada su nastale i mnoge fotografije.

Nakon toga, autobus ih je odvezao u podnožje starog grada Kalnika, do kompleksa utvrda nastalih od 12. stoljeća na gori Kalnik u blizini sela Kalnika. Imali su sreće ući i u crkvicu svetog Roka na groblju. Tu ih je pozdravio i župnik križevački vlč. Stjepan Soviček. Kratko ih je informirao o samoj kapelici svetog Roka.

Srdačno su dočekani i u Grkokatoličkoj katedrali. Časna sestra Magdalena, Bazilijanka ih je provela po katedrali, a imali su prilike pogledati i muzej. Ispunjeni lijepim dojmovima i saznanjima vratili su se u Međimurje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije