PAVO JAZVIĆ IZ ČAKOVCA Humanitarac u redovima branitelja

Ime 50- godišnjeg Čakovčanca Pave Jazvića nadaleko je poznato među hrvatskim braniteljima, ne samo kao predsjednika HVIDR-e Jug Čakovec, već kao čovjeka koji je u tu funkciju ugradio sebe obavljajući je onako kako to braniteljske regule nalažu, već je u nju ugradio sve ljudske vrline koje posjeduje od kojih je u prvi plan isplivala humanost.

Neposredni povod za njegovo predstavljanje je ruka spasa koju je pružio svom susjedu po stanovanju, ali i branitelju Josipu Vargi kojem je omogućio da posredstvom donacije dobije druga invalidska kolica jer su prva ‘dala svoje’.

Tko je branitelj velika i ljudska srca?

Rođen je 1967. godine u Bosanskoj posavini općina Odžak u obitelji s pet sinova i jednom kćerkom. Čak trojica braće bili su sudionici Domovinskog rata od kojih je njegov brat Ilija poginuo krajem 1992.godine.

– Prije rata radio sam u Austriji kao kuhar. Rat na našim prostorima ‘pozvao me’ da se vratim kući priključim se u HV i HOS. Tijekom lipnja 1992. godine prebačen sam u HOS Međimurja gdje sam bio sve do 1.8.1992. godine kad smo se nakon izbora 1992. godine HOS priključuju u sastav HV.

Mi smo pripali pod 54. SPB Čakovec gdje sam krajem kolovoza 1992. godine teško ranjen na Istočno-slavonskom bojištu. Ranjen sam od eksplozije granate. Stradao sam isti dan kad je stradao i pokojni Krešimir Madić. Posljedice stradavanja je moja 90% invalidnost. Nakon završetka rata bio sam angažiran kao jedna od dvije ovlaštene osobe u Udruzi dragovoljaca HOS-a Međimurske županije – kazao nam je Pavo.

Vaša humanitarna djelatnost?

– Humanitarnim pomoćima, odnosno akcijama, bavim se već nekoliko godina. Ističem humanitarnu akciju za pomoć Posavini, odnosno župi sv. Josipa Gornja Dubica u kojoj sam rođen, napravio sam za vrijeme poplave 2014. godine. Akciji za Vukovar priključili smo se dok smo tek osnovali Udrugu HVIDR-a Jug Čakovec u ožujku 2015. godine gdje sam imao jako dobar odaziv od strane građana Kotara Jug, a posebno II. Osnovne škole Čakovec – priča Pavo i dodaje kako su zadnje akcije bile Vukovar živi 365 dana, koja je trajala od siječnja do travnja ove godine, i gdje je skupljeno nekoliko tona hrane, akcija za kupnju klima uređaja za dječji vrtić u Vukovaru gdje su kao udruga uz pomoć općine Selnica nabavili klima uređaj.

– Svake godine prije Božića organiziramo podjelu nekoliko paketa potrebitima (onima koji nemaju dovoljno za život) – kaže između inog.

Josip Varga?

– Gospodin Josip Varga ranjen je u Oluji 1995. godine. Prije dvije godine amputirana mu je lijeva natkoljenica (visoka amputacija). Imao je potrebu za druga invalidska kolica koja sam mu uspio nabaviti od Doma zdravlja Čakovec uz pomoć medicinske sestre Božene Kapitarić stoga im se u svoje ime i u ime Josipa Varge od sveg srca zahvaljujem.

Stara kolica su mu strgana i jedva ih je uspio koristiti. Uz pomoć naših ljudi u Beču nabavit ćemo mu invalidska kolica bolje kvalitete, po mjeri jer ne može ući kroz vrata kupaonice u klasičnim kolicima – pojasnio je.

Iskoristio je trenutak kako bi istaknuo ostale akcije Udruge HVIDR-a Jug Čakovec koja je organizirala prikazivanje filma Ovčara neispričana priča u siječnju mjesecu ove godine u Katoličkom domu Čakovec. U ožujku ove godine organizirali su zajedno s Radiom 105 prikazivanje filma Huda jama u Centru za kulturu Čakovec.

Daljnji plan udruge je organizacija Humanitarne akcije za pomoć braniteljima Međimurske županije koji su slabijeg imovnog stanja.

– Kao Udruga, dok sam ja predsjednik, imamo jako dobru suradnju s udrugom 7.GB Puma iz Varaždina i ostalim udrugama iz Međimurske i Varaždinske županije. I ovim putem se zahvaljujem svim dobrim ljudima koji su prepoznali moj humanitarni rad i koji su uvijek spremni pomoći bilo koju moju humanitarnu akciju – kazao je na kraju ispunjen zadovoljstvom i ponosom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije