OBILJEŽENA 8. obljetnica posvete Svetišta Kraljice srca u Maloj Subotici

Hrvatska schönstattska obitelj sa sjedištem u Maloj Subotici u subotu 26. kolovoza obilježila je osmu obljetnicu posvete Svetišta Kraljice srca. Duhovni program odvijao se na otvorenom uz kapelicu Kraljice srca u Maloj Subotici.

Inače, 8. godišnjica posvete Prvog hrvatskog filijalnog Svetišta Majke Triput Divne u Maloj Subotici i Dan Gospe Hodočasnice započela je trodnevnom duhovnom pripremom od 23. do 25. kolovoza za vrijeme koje su vjernici imali priliku za svetu ispovijed, zajedničku molitvu krunice i euharistijsko slavlje, piše web Varaždinske biskupije.

Sama proslava, to jest obljetnica, u subotu 26. kolovoza, prošla je u znaku središnjeg događaja – svete mise kojom je mladomisnik, pater Pržemek Skapski, bogoslov Instituta Schönstattskih patera, slavio sekundaciju svoje Mlade mise.

Na početku misnog slavlja sve prisutne vjernike koji su se okupili u velikom broju pozdravio je pater Christoph Horn, rektor Prvog hrvatskog filijalnog svetišta u Maloj Subotici, ujedno i duhovni asistent Hrvatske schönstattske obitelji. U svojoj je propovijedi pater Christoph svim vjernicima, a posebno mladomisniku pateru Pržemeku, poručio kako mu želi protumačiti Božju riječ i ohrabriti ga na službu i ulogu dobrog pastira.

– Tko te pozvao u svećeničku službu? To je Božje milosrđe koje te izabralo. Svećenički poziv nijedan od nas nije zaradio posebnim osobinama ili zaslugama. Pogled božanskog milosrđa je tebe dodirnuo i izabrao da budeš ljudima svjedok Božje blizine i ljubavi. Mi svećenici nismo izabrani da bismo bili bolji od drugih. Mi smo djeca svoga naroda, izabrani iz tog naroda da služimo ljudima svoga naroda.

Naš izbor je čisti čin Božjega milosrđa koji se želi preko nas smilovati svome narodu. Tvoja pozivnica za mladu misu, dragi patre Pržemek, pokazuje Isusovo srce kao ispunjenje velike čežnje cijelog stvorenja. To me duboko dodirnulo. Ova slika meni i svima nama pokazuje na dubok način da taj veliki Bog ima srce koje kuca za nas ljude.

Čak i tada kada to zaista nismo zaradili. A ti si došao ovih dana u svetište Kraljice srca. To je nešto predivno, jer je mali Isus dobio malo ljudsko srce od njegove majke Marije pod čijim je srcem devet mjeseci rastao i razvijao se, a nakon rođenja je pohađao školu odgoja ove divne majke koja ga je učila razvijati jedno pažljivo srce za Boga Oca i jedno milosrdno srce za ljude, osobito za one u nevolji i grešnike.

Sigurno nije slučajno da se ovo veliko Svetište božanskog milosrđa nalazi u tvojoj domovini, u Krakowu u Poljskoj. Zato si ti dragi pater Pržemek nama glasnik božanskog milosrđa i Isusovog srca iz kojega nam neprestano izviru i teku sakramenti i milosti – poručio je pater Christoph Horn.



Rektor Horn posebno je za vrijeme homilije pozdravio trajnog đakona Krunoslava Kičinbačija iz zagrebačke Dubrave koji je na euharistijskom slavlju molio u kolicima.

– On ne stoji s nama i zbog bolesti ne može služiti svetu misu za oltarom. Njegovo srce vrlo malo još radi. Razlog zašto je njegovo srce toliko patilo je, između ostaloga, Domovinski rat. On se dao i žrtvovao cijelim svojim bićem. Jako je patio i zato je i njegovo srce patilo i smanjilo se. Kada govorimo o Božjem srcu, smijemo govoriti i o ljudskom srcu koje pronalazi pravo ispunjenje samo kada se žrtvuje za druge – zahvalio se pater Christoph đakonu Krunoslavu.

U nastavku propovijedi rektor Svetišta uputio je još nekoliko riječi poruke mladomisniku p. Skapskom.

– Kao mladi svećenik nemoj previše razmišljati o tome što tvoji vjernici o tebi misle. Najbitnije je što Bog o tebi misli. On te stvorio kao original i zato smiješ ljudima svijetliti u svojim vlastitim bojama. Bog te jednoga dana neće pitati zašto nisi bio svećenik kao netko drugi, nego kao ti. Bog će ti reći: 9Dao sam ti dovoljno korisnih osobina i jakosti za tvoju službu’. Pri tome je važno da paziš na jedan željezni zakon duhovnog života – ne možeš samo davati.

Prijeti opasnost da se osušiš i da se tvoje baterije isprazne. Tebi treba izvor unutarnjeg mira, ljubavi i radosti. Izvor utjehe i ohrabrenja. Izvor snage i pouzdanja. Taj izvor je Bog Isus Krist, tvoj Dobar pastir i Prijatelj koji te pozvao. Ni jedna druga osoba ne može ti dati ono što ti Isus daruje. Traži Njega svaki dan – poručio je pater Christoph Horn.



Na svetoj misi svirao je i pjevao zbor molitvene zajednice Totus Tuus župe svetog Nikole biskupa iz Čakovca. Nakon euharistijskog slavlja uslijedio je Anđeoski pozdrav ispred Svetišta te mladomisnički pojedinačni blagoslov p. Pržemeka Skapskog. Poslijepodne je bilo rezervirano za pjesmu i svjedočanstva, zatim Slavlje saveza s klanjanjem pred Presvetim, a obilježavanje posvete Prvog hrvatskog filijalnog svetišta okončano je blagoslovom slika Gospe Hodočasnice.

Inače, pokret Schönstatt je katolički marijanski pokret kojeg je osnovao njemački svećenik Joseph Kentenich u Schönstattu 1914. godine. Pokret u Hrvatskoj nosi ime ‘Hrvatska schönstattska obitelj’ (HŠO). Svoje korijene ima u vrijeme sedamdesetih godina, a značajan rast počeo je poslije Domovinskog rata.

Danas u Hrvatskoj ima oko 1000 članova. Članovi pokreta su organizirani u 50 lokalnih zajednica koje održavaju mjesečnu pobožnost ‘Slavlje saveza’, a djeluju u 5 grana: liga obitelji, liga majki, liga neudatih žena, liga djevojaka i liga svećenika, koje se redovno sastaju.

Druge aktivnosti pokreta su: duhovne vježbe, dani hodočašća, nacionalni susret voditelja, obljetnica svetišta u Maloj Subotici, godišnji susret HŠO i dani Hodočasničke Gospe. Za članove je bitno; samoposvećenje u svakidašnjici i apostolat koji svaki član vrši na svome mjestu: u obitelji i na poslu, u Crkvi i u društvu. Varaždinska biskupija može se pohvaliti kako ima jedno originalno Schönstattsko svetište i to upravo ovo u Maloj Subotici pored Čakovca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije