CENTAR SVIJETA Predstavljen program Dana ludbreške Svete nedjelje

Program hodočašća i obreda u proštenište Predragocjene krvi Isusove u povodu ludbreškog blagdana Svete nedjelje započeo je još u nedjelju 20. kolovoza kada je održano hodočašće vatrogasaca Vatrogasne zajednice Ludbrega i susjednih općina, piše ludbreg.hr.

Od 25. kolovoza uz misna slavlja započinju i drugi kulturno-umjetnički, gospodarski, zabavni i sportski programi. U Ludbreg će hodočastiti vjeroučenici i mladi, karitativne skupine, susjedne župe, župe iz Slovenije i Mađarske. Očekuje se da će ovih dana Ludbregom proći oko dvjesto tisuća posjetitelja i hodočasnika.

Na samu Svetu nedjelju, 3. rujna, procesija hodočasnika, svećenika i biskupa od Župne crkve prema Zavjetnoj kapeli kreće u 10:30 sati. Procesiju i hodočasničku misu predvodit će msgr. Egidije Živković, biskup gradišćanskih Hrvata iz Željezna uz sudjelovanje biskupa domaćina msgr. Josipa Mrzljaka i msgr. Vjekoslava Huzjaka, biskupa bjelovarsko-križevačkog.

Na konferenciji za novinare koja je održana u Gradu Ludbregu, program su predstavili gradonačelnik Dubravko Bilić, zamjenica gradonačelnika Renata Potočnik i Andreja Horvat, direktorica Turističke zajednice Ludbreg.

– Pred nama je najveći događaj u Gradu Ludbregu, a to je proslava Svete Nedjelje, riječ je o događaju koji je posebna kombinacija događanja u Ludbregu. Ludbreška Sveta nedjelja je jedno klasično proštenje sa svim elementima koja proštenja moraju imati, od vjerskih sadržaja, pa do zabavnih, sportskih i kulturnih. Nekako u promišljanjima zadnjih godina kamo Sveta nedjelja treba ići, sama tradicija manifestacije odredila je svoj put. Takvih proštenjarskih manifestacija je sve manje u našem kraju, istaknuo je gradonačelnik Dubravko Bilić.

– Mi ćemo kao domaćini pružiti gostoprimstvo svima, kao i uvijek. Vjerujem da će sve proći u miru i dostojanstvu, a detalje smo utanačili u suradnji s našim župnikom i varaždinskim biskupom. Mi kao Grad Ludbreg jamčimo svima maksimalno gostoprimstvo i gostoljubivost kao i svih ovih godina. Sugrađane molim za strpljenje i razumijevanje jer očekuju nas gužve, ali vjerujem da smo već naučili biti dobri domaćini, dodao je Bilić.

Također, ove će godine biti i rekordan broj izlagača. Očekuje ih se oko 450, koji će štandove imati u sklopu proštenja, ali i tradicionalnog ludbreškog Sejma koji će biti otvoren u četvrtak 31. kolovoza. Andreja Horvat, direktorica TZ Grada Ludbrega, detaljnije je predstavila program manifestacije.

– Ponosni smo što smo uspjeli zadržati tradiciju proštenja i što je njegujemo iz godine u godinu jer ova je manifestacija prvenstveno vjerskog karaktera. Program će biti raznolik, već ove nedjelje održava se hodočašće bolesnika i djelatnika župnih Caritasa Varaždinske biskupije. U četvrtak hodočaste ministranti, vjeroučenici i vjeroučitelji. U petak, 1. rujna, bit će zavjetno hodočašće susjednih župa, a odmah drugi dan, na Svetu subotu u Ludbreg će hodočastiti brojni vjernici iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske, rekla je A. Horvat.

U zabavnom dijelu programa održat će se tri koncerta, i to u šatoru kod dvorca Batthyany. Tako će u četvrtak, 31. kolovoza, od 21 sat nastupati Opća opasnost. Petak je rezerviran za popularnu Maju Šuput, a subotnja večer rezervirana je za koncert Begina.

Važno je istaknuti da će posjetitelji imati prilike od petka, 1. rujna do nedjelje, razgledati dvorac Batthyany u kojem će se održati sajam antikviteta i izložba čajeva. Uz to, slobodan će biti i ulaz u kapelicu Sv. Križa. Program manifestacije ove godine upotpunit će i folklorni susreti u organizaciji ludbreškog kulturno-umjetničkog društva koji su nakon godina održavanja u raznim terminima svoje mjesto pronašli u sklopu održavanja najveće ludbreške manifestacije.

Ova se manifestacija temelji na dugoj tradiciji hodočašća u jedinstveno svetište u Hrvatskoj, utemeljeno ukazom Pape Leona X još 1513. godine. Njegovom bulom priznata je i potvrđena čudesna pojava Krvi Kristove koja se zbila 1411. godine u kapelici današnjeg dvorca Batthyany te od tada započinju i hodočašća u ludbreško svetište, a Relikvija se i danas čuva i može razgledati.

Ludbreška Sveta Nedjelja jedno je od najvećih proštenja u Hrvatskoj, a raznovrsna događanja obuhvaćaju brojne vjerske, kulturne, gospodarske i zabavne programe, piše ludbreg.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije