DANI PRIBISLAVCA Svečana sjednica OV uz dvorac Feštetić

Povodom slavlja 15 godina od osnutka Općine Pribislavec, na prostoru uz dvorac Feštetić u velebnom ozračju danas u kasno popdne održana je svečana sjednica Općinskog vijeća. Uz mnogobrojne mještane, sjednici su prisustvovali pomoćnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Lidija Kralj, župan Međimurske županije Matija Posavec, Radimir Čačić, župan Varaždinske županije, dopredsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, zamjenica župana Sandra Herman, župan prijateljske Općine Šentrupert u Republici Sloveniji Rupert Gole sa svojim suradnicima te načelnici i predsjednici OV nekih susjednih i suradničkih općina Međimurske županije.

Bio je tu ravnatelj OŠ Vladimira Nazora Bruno Matotek, ravnateljica DV Žibeki Anita Caban i osnivačica Ljubica Železnjak, uz dakako domaćine načelnicu Općine Pribislavec Višnju Ivačić sa zamjenicima Krunoslavom Kamenićem i Željkom Balogom.

>>> Pogledajte fotogaleriju

Bili su općinski vijećnici s predsjednikom Općinskog vijeća Matijom Ladićem i njegovim zamjenicima Sašom Rakićem i Zoranom Tomašićem. Sjednica je započela blagoslovom mjesnog župnika vlč. Tomislava Kosa. U sjednicu su nas uveli tamburaši KUD Kaštel izvođenjem državne himne

U nastupnom govoru je Matija Ladić nazočne upoznao sa sastavom OV rekavši kako je ono sastavljeno od prekaljenih vijećnika i onih željnih novih izazova. – Ovim omjerom snaga Pribislavec je u dobroj poziciji da već sutra krene u nove izazove u cilju promocije ove sredine na bolje – istaknuo je Ladić.

Čestitajući Pribislavčanima njihove dane varaždinski župan im je poželio da im se što prije ostvare projekti vezani uz izgradnju nove školske zgrade, a kada je ona u pitanju pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja je istaknula kako je danas obišla radilište novog školskog zdanja.

Rekla je kako joj se dopada kako je ono koncipirano. Oduševljena je sinergijom ljudi kada je u pitanju školstvo, a izrazila je žaljenje što nije vjesnik dobrih vijesti u ulozi države u izgradnji ovog vitalnog mjesnog objekta, a to će biti tako dugo dok se ne promjene neke zakonske odredbe pa se za takve investicije lokalne sredine moraju okrenuti nekim novim izvorima financija.

Koliko je Pribislavec bio uspješan u svim dosadašnjim mandatima govorila je načelnica Ivačić. Na početku se je zahvalila na ukazanom povjerenju svojim sumještanima da i dalje bude na čelu Općine kamo je došla 2009. godine. Rekla je kako je u 9-godišnjem razdoblju u Općini ostvareno ukupne investicije od 50 milijuna kuna. Rekla je kako već idući tjedan kreće realizacija dugo očekivane investicije vrijedne 3 milijuna kuna – rekonstrukcija prometnice prema Belici u što ulazi i oborinska odvodnja.

– Tragove novih ugovora s Ministarstvom kulture vidimo u dvorištu dvorca gdje su postavljene skele gdje nas u rekonstrukciji tornjića dvorca Kaštel ministarstvo prati s 300.000 kuna te sa 100.000 kuna u elektroinstalaterskim radovima na objektu društvenoga doma – istaknula je načelnica. Što se tiče izgradnje nove školske zgrade sa sportskom dvoranom, načelnica je rekla kako je za taj završetak potrebno 10 milijuna kuna. U kraćem završnom obraćanju, nabrojivši još neke investicije, rekla je optimistički kako će sve započete i planske investicije u mandatu okončati. Iskoristila je trenutak da se za sve potpore zahvali MŽ s kojom Općina izvanredno surađuje.

Župnik je prigodnim obraćanjem otvorio sjednicu, a završne riječi na njoj čuli smo od župana Posavca: – Što se tiče same škole u Pribislavcu mi smo je počeli graditi, mi ćemo je nastaviti graditi i završiti. Količina novaca će ovisiti o dinamici same izgradnje i u ovom trenutku županijski proračun financira nastavak radova i kako Ministarstvo obrazovanja, dok se ne izmjeni zakon, ne može financirati škologradnju barem ne u ovom obimu mi ćemo već idući tjedan prema Ministarstvu regionalnog razvoja prijaviti tu izgradnju jer oni imaju određeni novac na raspolaganju za školu u Pribislavcu i završetak sportske dvorane u Orehovici pa će se nastaviti dinamika dosadašnje izgradnje, izdvojit ćemo 2 milijuna kuna iz županijskog proračuna i to će biti iskorišteno kako bi se ove godine mogli radovi nastaviti, a volio bih da to bude kroz nekoliko mjeseci izgrađeno, napravljeno, a za što nam, zajedno sa sportskom dvoranom, treba još 25 milijuna kuna, no škologradnja nam je prioritet.

Ima nekih prostora i u Ministarstvu graditeljstva, a tražit ćemo svaki dan, kao i za sve druge projekte, prostora i mogućnosti. Rješenje je u promjeni zakona da se ponovno, kako EU fondovi ne mogu financirati izgradnju, da se na nacionalnoj i lokalnoj razini to financira – podvukao je Posavec. Istaknuo je zadovoljstvo realizacije ostalih projekata u Pribislavcu i obećao kako će imati podršku Županije.

Što se tiče samog današnjeg dana župan je rekao kako je kako je on prilika za sumiranje dosadašnjih rezultata, ali i definiranje smjernica za nove izazove. Mišljenja je da se je dosta napravilo, da gospođa Ivačić radi dobro i takvi koji tako rade imat će podršku Županije.

– Mi ćemo kroz Strategiju prometnog razvoja, koja je danas usvojena na Vladi, definitivno otvoriti Međimurje prema Zagrebu i prema ostalim zemljama. Njome je usvojena brza pruga od Kotoribe preko Čakovca i Varaždina do Zagreba i brza cesta od Čakovca do Varaždina. Kada izgradimo školu dvorac Kaštel ide u turističke svrhe, a idući tjedan ćemo početi razgovarati o daljnjim investicijama u Zračnu luku Pribislavec, a važan je i projekt gospodarske zone čiji smo vlasnici MŽ i Općina u jednom dijelu.

Riječ je o vojnom poligonu koji ćemo u jednom dijelu predati Općini na upravljanje glede gospodarskih investicija – poručio je na kraju župan. Izveden je kolažni kulturni program u kojem su sudjelovali članovi KUD Kaštel Pribislavec, mališani iz DV Žibeki, Dječji folklor te recitatori mjesne OŠ.

Sjednici su prisustvovali grofica i grof, Erin Horvat i Karlo Korunek. Od 21 do 23 sata trajat će vizualizacija prošlosti dvorca Kaštel i nasela Općine Pribislavec. Programi uz Dane općine traju do nedjelje, a započeli su jučer predstavom Krtice u izvođenju Teatra Kerekeš.

Svekoliki program današnje svečanosti vodila je Mateja Gošćiej.

>>> Pogledajte fotogaleriju

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije