OŠ ŠTRIGOVA Ove godine još manje učenika nego lani

Točno za 18 dana, u ponedjeljak 4. rujna započinje nova školska godina za učenike međimurskih Osnovnih škola, pa tako i u Osnovnoj školi Štrigova, školi koja zbog egzistencijalnih, infrastrukturnih, ekonomskih te mnogih neriješenih pograničnih pitanja iz godine u godinu ima sve manje učenika.

Njih nekolicina pak polazi škole u susjednoj Sloveniji, što je veliki problem, jer mnogi od njih ili gotovo svi, potom nastavljaju u Sloveniji i srednje i više obrazovanje. Nemalo ih se tamo zaposli, zasnuje obitelj i ostane tamo živjeti, dok u Hrvatskoj ostaju roditelji, sve stariji i nemoćniji.

Problem odlazaka u druge države i nestajanje naroda, ovdje u najljepšem dijelu Hrvatske, je bolan i strašan, a može ga riješiti samo viša politika. Ona pak je za sada neučinkovitai Štrigovu pohodi uglavnom na Vincekovo, Urbanovo, Štrigovske noći, Martinje te pred Božić i Novu godinu, a onda se govori o nečemu drugom.

Stanislav Rebernik, ravnatelj OŠ Štrigova kaže kako će novu školsku godinu započeti ukupno 176 učenika, odnosno 2 manje nego prošle godine. Prvi razred polaziti će samo 22 djece, i to čak u četiri škole, tri područne, Prekopa, Železna Gora i Stanetinec, te u matičnu školu Štrigova.

Zvono na uzbunu ovdje je davno zazvonilo, ali očito uzaludno – djece je sve manje i pitanje je kome ili čemu će služiti lijepa i moderna škola s velikom športskom dvoranom. Ili će u Štrigovi, za koju se ne zna je li ljepša kada je gledate s Mađerkonog brega ili Štrigovčaka, ili Urbana ili Bafi brega, biti nečija tuđa, kao što to već biva u modernoj i liberalnoj Europi. Ne tako davno OŠ Štrigova pohađalo je preko 350 učenika!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije