ROMI IZ PRIBISLAVCA Žele suživot s domicilnim stanovništvom

Na osnovu ukazane potrebe i inicijative zamjenika općinske načelnice iz reda Romske nacionalne manjine Općine Pribislavec Željka Baloga, u četvrtak je u mjesnoj Sportskoj dvorani organiziran Zbor mještana Romskog naselja Pribislavec. Sazvan je glede specifičnih aktualnih pitanja i problemima iz života i rada pripadnika romske zajednice i suradnje sa mjerodavnim službama i institucijama na prevladavanju istih.

Dominantne teme Zbora su bile – identifikacijaaktualnih problema i pojava kao i nosioca istih u domenu narušavanja javnog reda i mira u Romskom naselju Pribislavec, te rješavanje istih u suradnji sa tijelima Općine i javnih službi, institucija i civilnog sektora, radi stvaranja povjerenja i suživota sa većinskim narodom. Glede toga su na Zboru bili predstavnici zakonodavne, izvršne i upravne vlasti Općine Pribislavec, nadležnih tijela Međimurske županije, institucija javnih službi i civilnog sektora.

Uvodno izlaganje podnio je zamjenik načelnice Željko Balog. Naglasio je kako teme, vezane uz Rome, nisu samo teme za žitelje Romskog naselja Pribislavec već se odnose na sve sredine gdje postoje takva naselja. Izrazio je nadu kako će na tu temu održati zajedničku konferenciju za javna glasila. Istaknuo je pojedince u naseljima, pa i u Pribislavcu, koje remete normalne odnose s domicilnim stanovništvom, a pogotovo se to odnosi na pojedine službe koje su prisiljene doći u romska naselja.

Kao problem je istaknuto nekontrolirano bacanje smeća, iako postoji organizirani odvoz, u romskom naselju u Pribislavcu tome žele stati na kraj. Vezano uz to najveći problem predstavlja nekontrolirano paljenje guma, madraca i drugih sirovina zbog kojih se ljudi guše od njihovoga dima. Tome decidirano žele stati na kraj, ne žele biti ti koji će nagrđivati okoliš.

Red, rad i mir u naselju remete došljaci iz drugih naselja koji su se mahom ovdje priženili. Oni su upravljači motornih vozila bez stjecanja prava na to, voze ih u alkoholiziranom stanju. Romi Pribislavaca kod toga žele pomoći institucijama, od kojih očekuju podršku da im izađu u susret kada je to njima najpotrebnije.

– Kao pripadnik romske nacionalne manjine i kao zamjenik općinske načelnice pozvat ću svoje sunarodnjake da se suzdrže od krađa, pogotovo usjeva koji su pripravni za berbu – podvukao je Balog i naglasio kako svaki može odvojiti novac za kilogram pa i pet kilograma krumpira, a ne da netko zbog tih krađa eventualno strada na polju.

Kolika je sloga unutar naselja? – Vidi se po odazivu, neki koji rade nisu mogli doći na skup, a onima stalnim kršiteljima reda, mira i zakona ovdje nije niti mjesto. Zato ćemo tražiti pomoć od institucija da takve počinitelje sankcioniraju. Jer bez njihove pomoći ne možemo sami. Mi trebamo pomoć institucija kada se takvi identificiraju i neka se na njih primjene zakoni RH – rekao je Balog.

Da li je istina da Romi ne plaćaju odvoz smeća? – Neki plaćaju, neki ne. Žao mi je da pojedinci za to ne mogu odvojiti 25 kuna mjesečno – kaže Balog. Naglasio je kako će se najviše fokusirati na ispunjavanje svojih građanskih dužnosti i neće dozvoliti da njihovi sumještani strahuju od njih.

– Želimo živjeti miran suživot sa našim sumještanima – poručio je Balog. Rekao je kako bi želio da tako bude na području cijele Međimurske županije jer tempo kojim su sada krenuli njihovi mladići, koji su bez obveza, nije dobar, njihov put je pogrešan i treba im ukazati kako imaju institucionalnu podršku, rješenje, htijenje. U svezi toga Balog je završio. – Takvima treba ukazati da i nama smeta ono što smeta našem susjedu Hrvatu.

Načelnica Općine Pribislavec Višnja Ivačić je rekla da podržava svaku hvalevrijednu inicijativu i jedva čeka da takva inicijativa konačno krene, da se počinje raditi, da se počinje surađivati u interesu mjesta.

Očekuje kvalitetne pomake bez obzira da li njezin zamjenik dolazi ili ne dolazi na posao. Općina rješava pitanja priključka na kanalizaciju, produžetak kanalizacijske mreže jer je romsko naselje sastavni dio Općine Pribislavec. Osvrnuvši se na problem pasa lutalica vlasnika Roma, Ivačić je podsjetila na zakonsku regulativu, no tako dugo dok se nje neće Romi pridržavati neće biti niti reda.

Govoreći o odvozu otpada, naglasila je kako je Pribislavec jedno od rijetkih naselja u MŽ koje ima organizirani odvoz komunalnog otpada iz naselja i da njihov koncesionar svjesno ide u poslovne gubitke, a što se tiče odvoza smeća naplata je kod korisnika Roma veoma mala. Pozvala je institucija da im pomognu u svim životnim segmentima jer je Općina sama nemoćna.

Probleme su Romi sami detektirali, a o tome je govorio Krešimir Jurčević, načelnik Policijske postaje Čakovec. On je izrazio zadovoljstvo što se osjećaju pomaci u rješavanju svekolike problematike prije svega zahvaljujući radu policije na terenu i suradnje s Romima.

Rekao je kako teže da u svim porama života dolazi do suradnje s jer njen izostanak je i izostanak rezultata. Istakao je kako je rezultat toga opadanje teških krađa u posljednjim godinama. Razlog tome je što je dosta kradljivaca iza rešetaka, a oni dospijevaju tamo jer policija već zna koji spadaju u red počinitelja kaznenih djela.

Remećenje javno reda i mira unutar naselja? – Revno to sprječavamo, svakodnevno smo tu, a remećenje javnog reda i mira od strane Roma, naročito po Čakovcu, je sve manje i manje kao i vožnje osobnim automobilima bez tablica – istaknuo je načelnik i dodao kako se takvi problemi unutar naselja mogu riješiti samo međusobnom suradnjom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije