MLADI ČAKOVČANIN radi kao programer u IBM-u i volonterski podučava klince

Na prvi pogled je Viktor Lazar običan mladi 25-godišnji Čakovčanin, no skromnost je samo ‘fasada’ ispod koje se krije talentirani mladi informatičar, s karijerom u multinacionalnoj kompaniji, ujedno i aktivist u udrugama civilnog društva, volonter učitelj, dečko pred kojim bi mogla biti odlična karijera.

Ovaj mladi ‘Čakovčanec’ prilično je svestran, a programiranje i informatika čak i nisu bili njegov prvi odabir. S programiranjem se sreo u višim razredima čakovečke Gimnazije, a bio je to programski jezik Python.

– Nisu to bila neka značajna iskustva. Osim samostalnog proučavanja, ja osobno nisam mogao učiti o programerskim vještinama tijekom školskog obrazovanja – ističe Viktor te navodi kako su značajnija iskustva u programiranju uslijedila tek na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, koji je kasnije upisao, i uspješno završio.

Ako se netko želi baviti informatikom, FOI je solidan izbor. Iako možda nije u toku s najnovijim tehnologija, kao i neki drugi tehnički fakulteti, daje odlične osnove. Osobni interes i angažman su najvažniji. Bez volje za učenje i napredak, nema se smisla time baviti. Odlično je da smo imali mnogo projekata, natjecanja i sličnih ‘situacija’, u kojima se čovjek može ‘trgnuti’, dokazati, iskočiti iz rutine i dati najbolje od sebe – kazao je Lazar.

Viktor: Svakome bi preporučio rad u tvrtki poput moje

Viktor trenutno radi u informatičkoj tvrtki ecx.io, koja je od prošle godine dio IBM grupacije. ecx.io je jedna od najuspješnijih digitalnih agencija u Europi, i kao dio IBM-a jedna od najvećih na svijetu. Ecx.io posluje na lokacijama u Duesseldorfu (Njemačka), Welsu (Austrija), Bracknellu (Velika Britanija) te u Varaždinu i Zagrebu u Hrvatskoj.

– Odlično je raditi u međunarodnim timovima, većinom radim s ljudima iz IBM-a Austrije, tu nema kulturoloških razlika. Radim na nekim projektima i s kolegama iz Rumunjske, kao i sa kolegom iz Poljske, ali sve je to više-manje ista priča. Kao i ovdje u našem varaždinskom uredu, ima različitih karaktera, neki više, neki manje upečatljivi, s nekima sam više, nekima manje prijatelj. No, najvažnije da svi možemo vrlo uspješno funkcionirati u timovima, i na poslu – ističe Viktor.

A svi oni su tek dio od 300 zaposlenika u ecx.io, koji čine poduzetnici, kreativaco, stratega, mislioca i ‘geekova’ koji rješavaju izazove u digitalnom marketingu i eCommerceu. Misija tvrtke je “stvarati digitalni uspjeh”. U ecx-u ističu da su razmišljaju ‘šire’ nego agencije, te ‘kreativnije’ nego konzultanti – sa snagom integriranih rješenja.

– U radu se koriste razna rješenja i metodologije, koristimo tzv. vodopadnu metodu, agilne metode, SCRUM metodologije, ovisno o naravi klijenta, no može se jako puno naučiti, kako od klijenta, tako naravno i od kolega s kojima radimo. Upravo zato bi svakome preporučio rad na tvrtki i radnom mjestu poput moje – ističe Viktor.

U tvrtki ecx.io radi trenutno 30-ak ljudi u Hrvatskoj, većina u Varaždinu, u Međimurskoj ulici, gdje i Viktor svakodnevno odlazi na posao.

Viktor: Djecu podučavamo algoritamskom, problemskom načinu razmišljanja

Informatičke tehnologije i programerska, odnosno dveloperska znanja posljednjijh su godina vrlo tražena, odnosno sve traženija na tržištu rada. Formalno obrazovanje u Hrvatskoj međutim, ne nudi dovoljno obrazovanja iz programiranja, čak ni iz informatike, kao i cjelokupnog STEM sustava.

Upravo to te navodi kako je to i glavni razlog njegovog angažmana na volonterskom radu podučavanja mladih informatici i programiranju. Član je udruga Međimurski informatičari klub (MIK) i Mladi informatičari Strahoninca (MIS) koji organiziraju tečajeva programiranja, informatike za one najmlađe, ali i nešto starije, sve do srednjoškolske dobi.

– Volim podučavati programiranje, rad s djecom je izrazito zahtjevan ali i zahvalan. Nije fokus samo na učenju programiranja, robotike, elektronike i ostalih grana STEM područja kojima se bavimo već i
u neku ruku na njihovom odgoju. Za razliku od formalnog obrazovanja, ovdje primjenjujemo drugačiji pristup i metode. Također oni svi su za nas ‘uspjeli’ bez obzira na plasman na natjecanjima, a veliki dio njih se i ne natječe. Sustav vrijednosti je potpuno različit od onog u školama. Takoder važno je naglasiti da ne podučavamo tehnologiju ili činjenice, već način razmišljanja – tvrdi Viktor.

Nikad nisam razmišljao o odlasku, sretan sam jer živim od posla koji volim’

A taj način razmišljanja može biti od velike pomoći kasnije.

Nije bitno učiti programiranje od malih nogu, ali je važno što programiraje odnosno algoritamski način razmišljanja može učiniti za djecu i sve ostale u svakodnevnom životu. Problemski nacin razmišljanja
omogućuje djeci lakše snalaženje u svakodnevnim situacijama i rješavanje problema iz svih sfera života – zaključuje Viktor.

Upravo radi svega navedenog, unatoč primamljivim opcijama u inozemstvu, Viktor o odlasku ne razmišlja.

– Imam trenutno puno više razloga za ostanak, nego za odlazak. Uostalom, nikad nisam pretjerano razmišljao o odlasku, ne samo iz Hrvatske, nego općenito iz našeg kraja. Mislim da sam sretan jer mogu ostati tu, i živjeti od posla kojeg volim raditi – zaključuje Viktor.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije