SEBASTIJAN KOCEN ‘rasturio’ engleski jezik, želi postati znanstvenik

Na nedavnom prijemu kod međimurskog župana Matije Posavca bio je 19-godišnji Sebastijan Kocen iz Štrigove, netom završeni učenik Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec.

On je jedan od četvorice međimurskih NAJ maturanata koji su ispit na maturi optimalno riješili. Sebastijan jesto posto riješio osnovnu razinu engleskog jezika i upisao FER u Zagrebu, mada je još na desetak fakulteta bio među tri najbolje rangiranih upisnika.

Mladić je prije toga pohađao OŠ Štrigova, potom je u Gimnaziji upisao prirodoslovni-matematički program.

Zbog čega si na kraju osmoškolskog obrazovanja odabrao gimnazijsko obrazovanje?

– Ono je bilo je jedini logični izbor s obzirom da sam bio najbolji učenik svoje generacije u štrigovskoj OŠ, volio učiti nove stvari iz raznih područja i htio dobiti najbolju moguću pripremu za fakultet, a odabrao sam prirodoslovno-matematičku program jer su me oduvijek jako zanimale prirodne znanosti i matematika.

Koliko su se u tome ispunila Tvoja očekivanja?

– Sva moja očekivanja su se ispunila, Gimnazija je doista predivno mjesto prepuno odličnih profesora, atmosfera u školi je uvijek vrlo opuštena, ali i jako motivirajuća. Zaista se radi o jednoj od ponajboljih škola u cijeloj Hrvatskoj.

Nešto više o rezultatima koje si postigao na maturi?

Sve prijavljene ispite državne mature (hrvatski, engleski, matematika, fizika) položio sam s odličnim uspjehom. Iz ispita fizike mi je vrlo malo nedostajalo da također ostvarim 100%-tni učinak što je rezultat moje brzopletosti, ali i predugog razmišljanja o zapravo jednostavnim stvarima. Zadovoljan sam i rezultatom iz hrvatskog jezika jer je od tisuća maturanata samo 18 učenika na razini države riješilo ispit bolje od mene.

Koliko si truda u to uložio?

– Na same pripreme za maturu nisam uložio gotovo nikakav trud, nije bilo potrebe za time, no rezultati na maturi su rezultat truda tijekom cjelokupnog školovanja. Svake sam godine išao na natjecanja iz matematike i fizike i puno truda uložio u to, a u slobodno vrijeme čitam knjige iz tih područja pa mi je to jako puno pomoglo i to je i razlog zašto se nisam ništa pripremao, samo se pogledao nekoliko prošlih ispita.

Za engleski također nije bilo potrebe za pripremama jer na ispitu zapravo nema nikakvog gradiva, radi se samo o upotrebi i razumijevanju jezika kojeg ionako svakodnevno koristim i učim u školi dugi niz godina.

Kakav Ti je bio prosjek ocjena na kraju svake školske godine?

– Bio sam odličan učenik u sve 4 godine gimnazijskog obrazovanja. Završni razred sam završio s prosjekom 5.0, dok sam ostalih godina imao 4 iz tjelesnog i možda koju godinu jednu četvorku iz nekog “štreberskog” predmeta.

Koliko je u Tvoj uspjeh ugrađen trud Tvojih profesora, a koliko osobni?

Profesori su svakako imali vrlo bitan utjecaj na moje rezultate, mogu reći da su velika većina odlični profesori kojima je stvarno stalo do učenika i njihovog uspjeha, no ipak je najbitniji osobni trud.

Koliko si se dnevno posvećivao knjizi?

– Vrlo sam se malo posvećivao knjizi, učio sam vrlo malo i to samo pred ispite iz “štreberskih” predmeta kao što su povijest, geografija, latinski i sl., dok iz drugih predmeta nije bilo nikakve potrebe, uvijek sam vrlo pozorno slušao na satu, polazio sam razne izvannastavne aktivnosti, puno čitao izvan škole, pripremao se za natjecanja i slično, pa je to razlog odličnog uspjeha.

Upisao si Fakultet elektrotehnike i računarstva. Da li je to planirano?

– Planirano sam upisao Fakultet elektrotehnike i računarstva, no ipak jako sam se teško odlučio, godinama sam mislio studirati fiziku, no ipak sam se odlučio za FER jer je po mnogim kriterijima najbolji fakultet u Hrvatskoj i pokriva puno šire područje.

Studentske želje i planovi?

– Želja mi je biti što je moguće bolji student, naravno. Moguće je da diplomski studij upišem na nekom drugom fakultetu, a namjeravam nakon toga upisati i doktorski studij koji ću možda upisati negdje vani.

Kasniji planovi?

Nemam jasno definirane kasnije planove, no siguran sam da ću napustiti Hrvatsku te raditi i živjeti negdje vani, a htio bih se baviti znanstvenim radom na područjima koja povezuju računalstvo, fiziku i matematiku.

Poruka onima koji sjede u gimnazijskim klupama…

– Slušajte na satovima i ne bojite se mature.

S jednostavnom porukom smo završili razgovor s mladićem za kojeg smo stekli dojam da već sada razgovaramo sa znanstvenikom. Ozbiljan, skoncentriran, a nadasve ambiciozan, a što je jamstvo ostvarenja njegovih želja i planova.

Djelatnici našeg portala mu za sve postignuto čestitaju uz želje da uspije u ostvarenju svojih snova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije