DEŽURNI ZUBARI Prebivalište ne provjeravaju, primaju sve pacijente

U nedjelju navečer objavili smo pismo Simone Krznarević, trudnice iz Štrigove, koja je izrazila nezadovoljstvo zbog toga što u Varaždinu nije primljena kod dežurnog zubara zato jer je, prema njezinim riječima, iz druge županije.

>>> TRUDNICA Nema dežurnih zubara – moramo li trpjeti nesnosne bolove?

No javila se i druga strana. Osoba želi ostati anonimna, no ističe kako je dobro upoznata s funkcioniranjem dežurstava u Varaždinskoj županiji.

Dežurstva, po zakonu koji je vrijedio do 1. srpnja 2017. godine, bila su organizirana samo u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku, pa, prema tome svi stanovnici Varaždinske i Međimurske županije morali bi, u slučaju zubobolje, ići do Zagreba.

No Varaždinska županija odlučila je dežurstva pokrenuti i u na svojem području. Organizirano je dentalno dežurstvo u Varaždinskoj županiji no uz jedan uvjet – kao osnivač, Varaždinska županija odredila je da te usluge mogu koristiti samo stanovnici Varaždinske županije.

Zato je na telefonski upit Simone Krznarević odgovor mogao biti samo jedan – ‘primamo samo pacijente s područja Varaždinske županije’.

Ipak mogu i ostali

No praksa je drugačija, dodaje naš izvor. Velik broj Međimuraca dolazi kod njih u ambulantu i oni ih primaju jer, kako ističe, nije na dežurnim doktorima legitimacija i provjera boravišta osoba koje zatraže pomoć. Na zdravstvenim iskaznicama nema podataka o boravištu, ističe.

Treba također istaknuti kako je HZZO donio odluku prema kojoj svi Domovi zdravlja od 1. srpnja, 2017. moraju imati organizirana dentalna dežurstva, no u nekim županijama, poput Međimurske, to još nije provedeno.

U Međimurskoj županiji postojala je akcija da se i prije uvedu dežurstva, no to nije zaživjelo.

– Prije godinu dana sam dao inicijativu za dežurnog stomatologa u okviru Hitne, međutim stomatolozi su to odbili. Potaknut vašim i sličnim slučajevima, ponovo ćemo pokušati, pa ako naši stomatolozi to odbiju, angažirat cemo nekoga izvana – kazao je Matija Posavec nakon što mu se Simona također požalila.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije