VIDEO I FOTO Najbolji međimurski orači Fran Andrej Jalušić i Tomislav Kolarić

U Prelogu je u organizaciji Udruge za organizaciju orača Međimurske županije održano 13. županijsko natjecanje u oranju.

Sveukupno se prijavilo 14 natjecatelja koji su se natjecali u dvije kategorije, njih 9 u plugovima ravnjacima i 5 u kategoriji plugova premetnjaka. Samo natjecanje bilo je pod pokroviteljstvom grada Preloga i Međimurske županije.

Gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek ponosan je što je u ulozi domaćina drugu godinu zaredom te je istaknuo kako je poljoprivreda temeljna grana gospodarstva svake države, ali je nažalost kod nas u jednoj fazi koja nije dobra i trebu ju pokrenuti.

Kaže kako Prelog drži do svojih poljoprivrednika i žali što nema više državnog poljoprivrednog zemljišta koje bi se stavilo u funkciju.

Natjecanju je bio nazočan ravnatelj poljoprivredno savjetodavne službe Zdravko Tušek koji je između ostalog spomenuo kako su ovakva natjecanja prilika da poljoprivrednici pokažu svoje strojeve i vještine.

Temeljna obrada tla, točnije oranje, početak je kvalitetne poljoprivredne proizvodnje, a ovdje ćemo danas vidjeti koji će od natjecatelja predstavljati Međimursku županiju na državnom natjecanju u Zagrebu.

U Republici Hrvatskoj godišnje se održi 16 županijskih natjecanja u oranju koje podupire Ministarstvo poljoprivrede, rekao je u Prelogu državni tajnik Ministarstva Tugomir Majdak te dodao kako oranje kao prva agrotehnička operacija zaslužuje pažnju te će upravo zbog toga ministarstvo i nadalje podupirati ovakva događanja.

Pokrovitelj je uz grad Prelog i Međimurska županija, a zamjenik župana Josip Grivec simbolično je usporedio prvu brazdu kao život. Dodao je kako se Međimurska županija može pohvaliti nezagađenim tlom i vodom te bi to trebalo promovirati, a ovakve manifestacije pridonose promociji poljoprivrede i zdrave hrane.

U kategoriji plugova ravnjaka prvo mjesto osvojio je Fran Andrej Jalušić, drugo Dino Vuk, dok je treći bio Luka Perko.

U kategoriji plugova premetnjaka najbolji je bio Tomislav Kolarić, drugi Valentino Šalković, a treći Stjepan Pokrivač.

Dodajmo još da se na samom početku svim nazočnima u ime grada Preloga obratio zamjenik gradonačelnika Zdravko Kvakan, dok su nagrade podjelili predsjednik gradskog vijeća grada Preloga Đuro Ujlaki, ravnatelj poljoprivredno- savjetodavne službe Zdravko Tušek i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.

Cijelu manifestaciju je vodila Suzana Pajić iz poljoprivredno savjetodavne službe Međimurske županije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije