ZLATNA MISA velikog prijatelja i čovjeka Milana Šimunovića

U nedjelju, 16. srpnja u Štrukovcu je proslavljen blagdan Majke Božje karmelske, patronice mjesne kapele, a događaj je uljepšan svečanim misnim slavljem na kojem je 50. obljetnicu svećeništva proslavio monsinjor profesor, doktor sc. Milan Šimunović, svećenik Riječke nadbiskupije i Gospićko-senjske biskupije, a u naravi veliki čovjek, prijatelj Varaždinske biskupije i župnika u Prelogu prečasnog Antuna Hoblaja, te njegovog brata prof.dr.sc. Alojzija Hoblaja.

Nakon što je opisao svoj životopis, poglaviti vrijeme kada se u zatvor i strijeljanje odvodilo ljude koji su zauzeto govorili o ondašnjem zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu, te kada se odlučivao za svećeničko zvanje do predstojnika Nacionalnog katehetskog ureda i umirovljenja, Šimunović je u propovijedi govorio o dvije nevolje koje hrvatskog, a poglavito međimurskog čovjeka čine nesretnim.

Prvo, to je nevrijeme u kojem je tuča nanijela velike štete ljudima i svima onima koji imaju žitarice, povrće, voće, grožđe i druge kulture. A drugo, što nam se raspadaju obitelji, brakovi, društvo, prijateljstva, pak i sama Crkva. Kazao je kako se štete na poljoprivrednim kulturama daju nadoknaditi, dok se štete u odlascima i nestajanju Hrvata teško ili nikako ne mogu nadoknaditi.

Pozvao je ljude, poglavito mladež da ne odlazi u svijet, jer nigdje nije bolje nego u svojoj Domovini, premda ponekad teško, ali onda tu pomaže Vjera i Bog u molitivi. Za oltarom kod kapele u Štrukovcu osim slavljenika bili su domaći župnik Tomislav Leskovar, generalni vikar Varaždinske biskupije monsinjor Antun Perčić, preloški župnik prečasni Antun Hoblaj, Alojzije Hoblaj, Tomislav Antekolović, Stjepan Vinko, Josip Horvat te drugi svećenici.

Na kraju misnog slavlja Šimunović je pozvao na molitvu za Blaženog Alojzija Stepinca, te upitao, tko je taj netko koji danas prosuđuje je li Stepinac svet. On je svet, ne samo danas, nego više od 50 godina naglasio je Šimunović. Primio je darove i čestitke od kolega, prijatelja i Župe Selnica i Prelog.

Misno slavlje ljepšim je učinio Župni pjevački zbor pod ravnanjem Julijane Julice Kočila. Na imanju obitelji Hoblaj, Vrtarić i Vadarec upriličen je svečani objed i druženje gdje su se slavljeniku pridružili i nekoliko rečenica izrekli velečasni Antun Štefan, ravnatelj Nacionalne uprave Papinskih misijskih dijela u Hrvatskoj, prečasni Josip Ružman, župnik u Velikoj Gorici, velečasni Ivan Vugrinčić, župnik u Gornjem Mihaljevcu, velečasni dr.sc. Karlo Šimek i rodbina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije