MURSKO SREDIŠĆE Grad prijatelj djece – Osnovano društvo ‘Naša djeca’

U svoje višegodišnje planove Grad Mursko Središće uvrstio je pokretanje akcije Grad Mursko Središće – grad prijatelj djece. Da bi se program ostvario potrebno je provesti niz koraka koje vode do statusa Grad prijatelja djece.

Grad Mursko Središće u proračunu izdvaja značajna sredstva za djecu i mlade s područja, od sufinanciranja dječjih vrtića, sufinanciranje izleta i maturalnih putovanja, besplatne članarine u Gradskoj knjižnici i čitaonici, besplatnih udžbenika i bilježnica i niz drugih programa koja su potrebna za provođenje svakodnevnih aktivnosti.

Unatrag 2 mjeseca intenzivno su se provodile aktivnosti koje su potrebne da se grad priključi akciji ‘Gradovi i općine – prijatelji djece’.

Akciju pod nazivom ‘Gradovi i općine – prijatelji djece’ 1999. godine su pokrenule i vode dvije udruge: Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju dok na lokalnoj razini, u gradovima i općinama, Akciju vode koordinacijskih odbori. Pokrovitelj Akcije je Ured UNICEF-a za Hrvatsku.

Prvi korak za ostvarenje Akcije je osnivanje udruge Društvo ‘Naša djeca’. Na inicijativu gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražena Srpaka u subotu 08. srpnja 2017. godine sazvana je osnivačka skupština Udruge Društvo ‘Naša Djeca’.

Inicijativa o osnivanju Društva “Naša djeca” je pokrenuta prilikom razgovora gradonačelnika Dražena Srpaka i dr. Marijom Hegeduš – Jungvirth o otvaranju pedijatrijske ambulante u Murskom Središću.

‘Želimo i vodimo se tome da postanemo Grad prijatelj djece i kroz godinu ćemo provoditi niz aktivnosti koje će to i dokazivati. Kroz godinu provodimo i u skoro pa sve programe, manifestacije uključujemo djecu.

Prvi koraci su učinjeni, interes za uključivanjem više je nego dobar što je znak da smo na dobrom putu i da zaslužujemo status Grad prijatelj djece.’, naglasio je gradonačelnik Dražen Srpak.

Na osnivačkoj skupini izglasano je da je predsjednica Udruge Ivana Maltarić, a tajnik/ca Udruge Kristina Nestić koje su i od samog početka prikupljale potrebne informacije za osnivanje Udruge i uključivanje u Akciju Grad prijatelj djece.

Predsjednica Ivana Maltarić zahvalila se na ukazanom povjerenju, te upoznala članove Udruge sa planom i programom rada koje će se provesti do kraja 2017.godine. Aktivnosti koje su navedeni u programu i planu rada uklopiti će se u događaje i manifestacije koje su već planirane za 2017. godine.

U 2018. godinu program i plan rada će se proširiti te će se uvesti i niz raznih edukcija i radionica.

‘U Gradu Mursko Središće provode se mnoge aktivnosti u koje su 90% uključena djeca i mi ćemo se kao udruga priključiti u aktivnosti i privući što više djece i roditelja da se uključe u naše akcije i programe’, naglasila je predsjednica udruge Ivana Maltarić.

Članovi novoosnovane Udruge pokrivaju razna područja djelovanja koja su bitna kod uključivanja i formiranja Udruge i koji će ujedno svojim djelovanjem upotpunjavati i provoditi programe u područjima kulture, sporta, zdravstva, društvenim djelatnostima Članovi Udruge su:

Dražen Srpak – gradonačelnik Grada Mursko Središće, Ivana Maltarić – odgojitelj, Kristina Nestić – zamjenica predsjednika Upravnog vijeća Dječjeg vrtića ‘Maslačak’, Genoveva Krsnik – socijalna radnica, Kristijan Antolović – voditelj nogometne škole ‘Rudar’, Marko Strojko – zapovjednik DVD Križovec, Maja Kramar, Anamarija Bićanić – predsjednica Udruge ‘Serjojnske mame i bebe’, Anica Varga – udruga Sportske rekreacije ‘Sport za sve’, Ivana Sakač – ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice, Karmen Srpak – učiteljica, Jurica Novak – učitelj, Josip Šajnović – član Teniskog kluba Mursko Središće, Dora Stojko – logoped, Janja Kontrec – crkveni zbor ‘Dođi slijedi me’, dr. Igor Šegović – pedijatar, Dolores Vrtarić – opće društvene djelatnosti.

Ciljevi Udruge su poticanje i vođenje osmišljenih i slobodno odabranih aktivnosti djece u njihovo slobodno vrijeme, akcije za ostvarivanje prava svakog djeteta, te pružanje pomoći roditeljima u razvoju i odgoju djeteta.

Uspješnom suradnjom i koordinacijom aktivnosti svih gradskih institucija i organizacija civilnog društva koje rade s djecom i mladima, sigurni smo da će kandidatura za status biti ocijenjena pozitivnom.

Zajednica koja je prijateljska prema djeci, prijateljska je prema svima, jer je dobrobit djece krajnji pokazatelj zdravog, sigurnog, demokratskog i održivog društva i dobrog upravljanja

Pozivaju su se svi koji su zainteresirani za rad i provođenje programa za korist i dobrobit djece i mladih da se uključe i postanu članovi Udruge Društvo “Naša djeca”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije