MUZEJ MEĐIMURJA preuzeo dio ostavštine Ljube Kuntarića

U petak, 30. lipnja, djelatnici Muzeja Međimurja Čakovec (ravnateljica Maša Hrustek Sobočan, kustosica Povijesnog odjela Ana Šestak i povjesničar na stručnom osposobljavanju Zoran Turk) te dr. Danijel Režek otišli su u Volosko kraj Opatije na dogovoreno preuzimanje dijela ostavštine velikog hrvatskog skladatelja, rođenog Čakovčanina i počasnog građanina Čakovca Ljube Kuntarića.

Prethodne dogovore o preuzimanju građe od gđe Đurđice Eržišnik rođ. Kuntarić, kćerke Ljube Kuntarića, obavio je dr. Režek, dugogodišnji osobni prijatelj obitelji Kuntarić.

Građu za poklon Muzeju Međimurja Čakovec odabrala je Đurđica Eržišnik, a sastoji se od originalnih i tiskanih nota i partitura, plakata koncerata, priznanja, plaketa i medalja, zvučnih zapisa na kazetama i digitalnim nosačima (CD) te nešto osobnih predmeta.

Preuzeta građa će nakon dopremanja u Muzej Međimurja Čakovec biti detaljno pobrojena i popisana te će se naknadno na osnovi popisa sastaviti Ugovor o darovanju. Dogovoreno je i naknadno doniranje starih fotografija i dokumenata nakon što se ostavština od strane obitelji u potpunosti pregleda i razvrsta.

Građa je osnova za osnivanje “Memorijalne zbirke Ljubo Kuntarić” u Muzeju Međimurja Čakovec. Kustose sad čeka posao kataloške obrade, fotografiranja, digitalizacije i valorizacije građe kako bi se zbirka mogla prijaviti i registrirati pri Ministarstvu kulture kao kulturno dobro Republike Hrvatske.

Nakon tog procesa zbirka će biti prezentirana javnosti prvo putem tematske izložbe, a zatim putem izlaganja u stalnom postavu Muzeja Međimurja. Preuzimanje građe proslavljenog skladatelja podržao je i financijski omogućio međimurski župan Matija Posavec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije