IMAMO LI ovogodišnji rekord u broju malih roda u jednom gnijezdu?

I ove godine djelatnici Međimurske prirode su odradili monitoring bijele rode u Međimurju, a jedna od dodatnih aktivnosti koja je odrađena bila je prstenovanje mladih bijelih roda.

Prstenovanje je odradio stručni suradnik JU Zeleni prsten Luka Basrek, ovlašten i za prstenovanje divljih ptica, dana 26. lipnja 2017. godine uz logističku pomoć djelatnika Elektre Čakovec i hidraulične dizalice. Ove godine je prstenovano 39 ptica.

Od sveukupno obiđenih 35 gnijezda na području Međimurske županije 18 ih je aktivno, a 16 s mladima. U tih 16 gnijezda nalaze se 43 mlada, a prstenovano ih je 39 (2 gnijezda su nedostupna za prstenovanje). Najvećih broj aktivnih gnijezda je u Kotoribi i to 4 te se u njima nalazi 13 mladih.

Također, najviše mladih u jednom gnijezdu je 5 i to u Kotoribi na gnijezdu u ulici R. Boškovića. I podaci iz Međimurja potvrđuju kako je ova godina uspješna za bijele rode.

Imamo li ovogodišnji rekord u broju malih roda u jednom gnijezdu?

– Prema onome što mi znamo, u Hrvatskoj nema gnijezda s više mladunaca u jednom gnijezdu, na jednoj adresi – kažu u Međimurskoj prirodi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije