CRKVA U ŠTRIGOVI Prijestolnica sakralne kulture i vjerskog turizma

Sakralni ili vjerski turizam u Međimurju gotovo ne postoji, premda su potencijali veliki, a crkva Svetog Jeronima u Štrigovi, mogla bi postati kamen ugaoni za njegov početak i snažni razvoj, kao što je to u svijetu i Europi.

Ovih dana obavljaju se završni radovi na unutrašnjosti crkve Svetog Jeronima u Štrigovi, crkvi koja je svakome okom prostim vidljiva jer se nalazi na brijegu iznad naselja Štrigova, s dva tornja i oslikanim pročeljem.

– Manje više svi veći radovi i poslovi su završeni i sada se ‘glancaju’ oni dijelovi, slike i interijer koji su i najvrijedniji, prvenstveno su to slike koje je naslikao svjetski poznati i priznati slikar Ivan Ranger. Ove Štrigovske noći, tu mislim na njihov kulturno-umjetnički dio, neće biti u crkvi Svetog Jeronima, ali dogodine će to sigurno biti mjesto najkvalitetnijih događanja.

Crkva Svetog Jeronima, bit će uskoro prijestolnica sakralne i svjetovne kulture, kaže Josip Mikec, stručni djelatnik u Turističkoj zajednici Općine Štrigova. Na ovoj crkvi, restauratorski poslovi i radovi, intenzivnije se obavljaju od osamostaljenja Hrvatske i to u prvom redu zauzimanjem i skrbi aktualnog župnika monsinjora Leonarda Logožara, a potom županijskih i općinskih vlasti, kao i resornih ministarstava.

Crkva je građena od 1738. do 1749. godine, a usporedno s njom gradio se Pavlinski samostan koji je dijelom okružuje. Zvonici su dograđeni 1761. godine, pak time ima obilježja katedralnih crkava onog vremena.

Zanimljivo, tlocrt ove štrigovske crkve, identičan je tlocrtu Bazilike svetog Petra u Rimu. Bogata Rangerovim slikama i autohtonim interijerom, poglavito oltarom, te zanimljivom povijesti, kao i specifičnom položaju, uistinu bi mogla postati ugaoni kamen Sakralnog ili Vjerskog turizma u Međimurju, turizma kakav Međimurju nedostaje, a u svijetu, poglavito u Europi ostvaruje izvrsne rezultate.

A malo je sakralnih objekata koje su u srcu vinograda, u okruženju fantastičnih vina, bogate gastronomske povijesti i sadašnjosti, te poglavito vrijednih, dobrih, učenih, pobožnih i mudrih ljudi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije