GRAD ČAKOVEC prijatelj osoba s intelektualnim poteškoćama

U posljednje vrijeme uvelike se povećava senzibilitet za osobe s invaliditetom, a za promjenu mišljenja i ponašanja građana uvelike su zaslužni projekti na kojima sudjeluju neke od udruga osoba s invaliditetom.

Zadnji takav u nizu je projekt “Ping pong ping” kojeg Udruga s intelektualnim poteškoćama Međimurske županije provodi u suradnji s Gradom Čakovcem. Zahvaljujući tom projektu koji traje deset dana okoliš Sportskog doma Putjane dobit će novu vizuru. Iako projekt traje do petka vrijedne ruke članova Udruge osoba s intelektualnim teškoćama već su do srijede dobrano, na bolje izmijenili vizuru središta Putjana.

Maja Vidrač, voditeljica akcije i stručni suradnik u Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama govorila je o ideji da se nešto ovakvo pokrene.

“Rekli smo si, ekipa idemo nešto učiniti kako bismo pokazali da invaliditet ne mora biti hendikep. Prijavili smo akciju na natječaj Regionalne zaklade za lokalni razvoj Zamah. S Gradom Čakovcem smo vidjeli koje su njihove potrebe i što možemo napraviti u relativno kratkom razdoblju, nešto što naši članovi mogu učiniti i odabir je pao na ovaj prostor oko Sportskog doma Putjane, odnosno na ovo igralište.

Svjesni smo da članovi naše Udruge ne mogu to savršeno napraviti, ali svaki doprinos zajednici u kojoj živimo je velika stvar” izjavila je Vidrač i usput se referirala i na odnos Grada Čakovca prema osobama s invaliditetom rekavši; “Grad Čakovec nije samo grad prijatelj djece već je i prijatelj osoba s intelektualnim poteškoćama”.

Akcija se provodila na način da su članovi Udruge sami odabrali boje za osvježivanje dječjih igrala, šahtova, koševa za smeće, sami ih obojili, a pripomogli su u čišćenju prostora, kao i u hortikulturalnim zahvatima.

“Ovo njima puno znači, međusobno si pomažu, očvrsnuli su svoja poznanstva, stekli puno samopouzdanja, ali i uvažavanje društve okolice” naglasila je Vidrač. Do kraja akcije još će obojati i vrata Sportskog doma Putjane. Voditeljica akcije nije zaboravila zahvaliti i djelatnicima ČAKOM-a, Stolnoteniskog kluba Putjane, kao i brojnim građanima Putjana, ali i obližnjih čakovečkih kvartova koji su također pripomogli pri realizaciji ove akcije.

Dopredsjednik STK Putjane Tomislav Koprivec zahvalio se članovima Udruge, rekavši kako su svih ovih dana bili i više nego dobrodošli. “Stvorena su i prava prijateljstva, napravili su se dobri odnosi koji će biti siguran temelj za neku buduću suradnju” kazao je Koprivec koji se u ime kluba zahvalio ne samo njima, već i Gradu te ostalim pokroviteljima za uređenje tog prostora. Dodao je kako se osim stolnotenisača, oko Sportskog doma Putjane skuplja i veliki broj djece koja su oduševljena rezultatima akcije.

Radnu akciju posjetio je i čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač koji je pohvalio način na koji je Udruga došla na ideju, ali i na njezinu realizaciju jer sama traži izvore financiranja. “

Grad Čakovec je takvima uvijek spreman pomoći, to smo učinili i u ovom slučaju jer je to izrazito hvalevrijedna akcija” rekao je Kovač i podsjetio kako je sličnu akciju odradila i Udruga Zora koja je u suradnji s Graditeljskom školom obojala klupice u čakovečkom Perivoju Zrinski.

“Vjerujem kako će ovakvih akcija biti što više jer je to odličan primjer kako Udruge direktno pomažu da bi naš grad bio što ljepši” naglasio je gradonačelnik. Za glazbenu kulisu radne akcije pobrinule su se članice Udruge žena “Potočnica” KUD-a Podturen koje su međimurskim pjesmama vrijednim rukama pripomogle da zaborave na ljetnu žegu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije