VIDEO Međimurci se ne bi žalili da Hrvatska prizna arbitražnu odluku

Savudrijska vala u središtu je odluke Arbitražnog suda, no odluka koju Hrvatska ne priznaje definirala je i granice na kopnu, koje na rijekama Muri, Sutli i Dragonji – idu u prilog Hrvatskoj. Dio krajeva koje već desetljećima nemaju jasno definiranu granicu posjetila je i naša ekipa, piše N1.

S granicom na morskim vodama Hrvatska na arbitraži nije imala sreće. S riječnim pak granicama – druga je priča. Da Hrvatska priznaje arbitražu u Međimurju se ne bi žalili.

Rijeka Mura uzrokovala je probleme na granici kod Svetog Martina na Muri, sama Mura pomaknula je svoje korito pa je Slovenija htjela da se pomakne i granica. Time bi Sloveniji pripalo otprilike 600 hektara zemlje sjeverno od sadašnjeg korita koje je Slovenija tražila. No, za sud je to bilo previše.

Hrvatska je dobila sve sporno osim malenog naselja u kojem živi osmero ljudi. Odlukom arbitražnog suda Sloveniji bi trebalo pripasti i naselje Mirišče koje broji tek pet kuća. Stanovnici kažu kako su oduševljeni odlukom jer ionako račune već godinama plaćaju Sloveniji i svi se izjašnjavaju kao Slovenci.

– Muči me to, naravno jer ispada da ovo nije Slovenija. Znam da Hrvate muči jer kažu da je ovo njihovo, ali tako je samo po katastru, ali to je stav još iz Jugoslavije kada je Kardelj govorio da nije važno što je čijie i kada je sve bilo zajedničko, kaže Anton Horvat.

Ovdje su 2006. godine i Hrvatska i Slovenija zbog graničnog spora slale specijalnu policiju. Ovaj put – nema napetosti.

– Granica postoji, ona mora postojati, ali ta granica kad uđemo u Schengen – postat će manje važna, kaže Dražen Crnčec.

Video prilog pogledajte na N1.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije