OREHOVICA Terenskom akcijom protiv zlouporabe droga

Zlouporaba droga vodeći je uzrok obolijevanja i smrtnosti kod mladih u razvijenim zemljama, povezan s brojnim nesrećama, duševnim poremećajima i bolestima te drugim zdravstvenim i socijalnim problemima te rizičnim ponašanjima.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 1987. godine proglasila 26. lipnja Međunarodnim danom borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama želeći time ukazati sveukupnoj javnosti na taj sve veći i rastući javnozdravstveni problem s ciljem jačanja svih struktura i institucija koje doprinose smanjenju ovog problema i rade na uspostavljanju društva u kojem neće biti zlouporabe droga.

Sredstva ovisnosti ili, kako ih u žargonu češće nazivamo – droge, tema su koja redovito privlači pažnju javnosti. Dijelom zbog svojeg doista jako štetnog učinka po osobe koje postanu ovisne, a dijelom i zato jer su to poremećaji koji zadiru u zdravlje populacije na koju smo najosjetljiviji, a to su naša djeca i mladi. Rješavanje ovog problema zahtijeva angažiranje svih institucija i struktura društva, kao i cjelokupne javnosti.

Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga – 26. lipnja, održat će se u romskom naselju Orehovica u ponedjeljak, 26. lipnja u 11 sati zajedničkom terenskom akcijom Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Međimurske županije, Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Policijske uprave međimurske i školskih preventivnih programa.

Uz podjelu edukativnih materijala i dogovaranje nastavka preventivnih aktivnosti, građanima će biti omogućen izravan kontakt sa stručnjacima koji se bave prevencijom i tretmanom problema ovisnosti.

U ZZJZ MŽ prevenciju i tretman ovisničkih ponašanja obavlja Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti u kojoj uz stalno zaposleni tim kojeg čine liječnica školske medicine, psihologinja i medicinska sestra, kao vanjski suradnici rade i psihijatar, dvije socijalne pedagoginje i socijalna radnica.

Ističe se i dobra i kvalitetna suradnju s ostalim zdravstvenim ustanovama i ordinacijama opće medicine, pravosudnim sustavom, PUM, CZSS, školama te udrugama koje se bave ovisnicima.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije