DONJA DUBRAVA krije brojne prirodne ljepote i povijesne tajne

Međimurska općina Donja Dubrava mnogima je poznata kao rodno mjesto pjevačice tete Lize koja svijetom pronosi narodnu baštinu kraja med’ Murom i Dravom. Manje je poznato da je još u 19. stoljeću ondje bilo mnogo cehovskih i inih udruženja, knjižnica i kasino, piše Magazin.hrt.hr.

Donja Dubrava smjestila se u kutu međimurskoga klobuka na rijeci Dravi, blizu ušća Mure, a ime je dobila po gustoj šumi.

Krajobraz danas određuje hidroelektrana, no nekad je važnim plovnim putom i ljeti i zimi putovalo drvo – letve i balvani povezani u splavi ili u fljojse, kako kažu domaći.

Procvat Donjoj Dubravi donijela je tvrtka za preradu i prijevoz drva. S domaćim krznarem Ujlakijem osnovali su je 1828. dotad putujući trgovci – mađarski Židovi Hiršleri.

Kad kompanjonu umire izravni nasljednik, Hiršleri gotovo glembajevski prisvajaju golemi kapital i tada počinje njihov dotad neviđen poslovni uspon.

Ekipa emisije ‘Dobro jutro Hrvatska’ vodi vas u Donju Dubravu, na zanimljivo putovanje u prošlost kakvo ne biste očekivali u tome kutku.

>>> VIDEO možete pogledati klikom ovdje!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije