ODUSTALI SU Više ne postoji namjera uvođenja vojnog roka

Prisegu na vjernost domovini u Središtu za temeljnu obuku u Požegi dao je danas 19. naraštaj ročnika – na dragovoljnom vojnom osposobljavanju na svečanosti u vojarni 123. brigade Hrvatske vojske (HV) i u prisutnosti potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića i general pukovnika Mirka Šundova, načelnika glavnoga stožera oružanih snaga Republike Hrvatske te izaslanika hrvatske predsjednice i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Kolinde Grabar-Kitarović.

>>> ROČNICA Klara Radmanović (19) iz Preloga spremna je služiti Hrvatskoj vojsci

Drugi je to ovogodišnji naraštaj ročnika u sklopu kojega je prisegu dalo 397 ročnika, a među njima su i 94 žene, što je tek 25 posto od ukupnoga broja ročnika.

Novinari su ministra pitali i o rokovima kada bi se trebalo uvesti najavljeno uvođenja najavljivanog obaveznog služenja vojnog roka u Hrvatskoj, a Krstičević je istaknuo kako je fokus sada na tome da se, kroz ove pozitivne trendove, pomlade hrvatske oružane snage.

“Mladi donose novo iskustvo, novu energiju, novu sposobnost. To nam je danas potrebno u Hrvatskoj”, rekao je. Što se pak tiče temeljnoga vojnog osposobljavanja, ministar je izjavio da “više ne postoji namjera uvođenja vojnog roka i vjerujemo da ćemo ove godine donijeti odluku u kojem pravcu ići”. Krstičević je potvrdio da je već počelo razmještanje postrojbi Hrvatske vojske na nove lokacije.

Krstičević je potvrdio da je već počelo razmještanje postrojbi Hrvatske vojske na nove lokacije. “Povratak Hrvatske vojske u Vukovar počinje povratom promocije polaznika svih vojnih škola u ovaj grad, a do kraja godine u Vukovar bi trebala stići i jedna postrojba HV-a”, rekao je.

Ministar je najavio da će se postrojba Hrvatske vojske vratiti u Sinj 21. srpnja, a prema planu u razdoblju od 2018. do 2019. godine u Varaždin bi se trebale vratiti postrojbe Puma, a i u Ploče jedna postrojba.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije