FOTO U okviru Erasmusa završava projekt Međimurske županije ‘On the move’

Sportski program koji je nadmašio očekivanja

Sa zadnjim danom lipnja završava međunarodni projekt Međimurske županije ‘On the move’ sufinanciran iz Programa Erasmus+ Europske unije. Njime će biti zaključene sportske aktivnosti za djecu u dobi od 4 do 7 godina koja su polazila programe atletike, gimnastike i plivanja, ali i za njihove obitelji koje su dva puta mjesečno pohodile rekreativna događanja i kulinarske radionice u organizaciji partnera projekta MSSR ‘Sport za sve’.

Program za djecu s pretilošću, preuhranjenošću i nedostatkom tjelesne aktivnosti provodio se u Čakovcu, Murskom Središću, Nedelišću i Prelogu. Kroz program je prošlo sveukupno dvjesto djece uz fluktuacije zbog odustajanja i priključivanja nove djece.U razdoblju od 14 mjeseci treninga kineziolozi iz GK ‘Marijan Zadravec Macan’, USR ‘Vitae’ i ČPK-a su s djecom proveli 4 antropološka mjerenja i testiranja motorike i funkcionalnosti koja su dokazala značajan napredak mališana.

Prosječne vrijednosti pokazuju da su djeca teža za 2,4 kg, što je u postotku oko 10% i u okviru očekivanog s obzirom na rast i razvoj mališana. Svi polaznici su poboljšali izvedbu na testiranjima pa je tako koordinacija djece bolja prosječno za 40, a fleksibilnost za 19%. Test eksplozivnosti također pokazuje napredak od 21, a agilnost u prosjeku 26%.

Uspoređujući inicijalno i finalno testiranje vidljiv je napredak po svim varijablama (četveronožno hodanje unatrag, iskret s palicom, pretklon u sjedu, podizanje trupa, korak u stranu, itd).

Kvalitetu projekta ocijenili i roditelji

Provedeno je i kvalitativno ispitivanje u kojem su roditelji istaknuli obilje podataka iskorištenih za analizu i evaluaciju projekta – od životnih i prehrambenih do navika tjelesne aktivnosti i kretanja. Neki od pokazatelja su povećana socijalna inteligencija djece, timski duh, poboljšanje komunikacije, savladavanje straha od novog, prilagodljivost, poštivanje autoriteta i obaveza, bolja orijentacija u prostoru i drugo. Da su djeca tjelesno aktivnija nego prije polaženja ovog programa ističe 89% roditelja, a 76% njih potvrđuje poboljšanje imuniteta svoje djece.

Mijenjanje životnog stila, uvođenje tjelesne aktivnosti i uravnotežene prehrane u dnevnu rutinu ciljevi su projekta ‘On the move’ s trajanjem od 1.1.2016. do 30.6.2017. Prema programu rada i bateriji testova izrađenima u Međimurskoj županiji, program su provodile i organizacije partneri iz Portugala, Slovačke, Slovenije, Velike Britanije i Malte s također povoljnim ishodom.

Projekt ukupne vrijednosti 583.390,20 € (od čega Međimurska županija 191.860,63 €, a MSSR 17.238,01 €) sufinanciran je iz Programa Erasmus+ Europske unije te je također iznjedrio slikovnicu na pet jezika i video s vježbama za predškolce objavljen na društvenim mrežama i youtube kanalu.

Završna svečanost projekta bit će održana u petak, 30.6. od 18 sati u Atonu, Nedelišće.

Više o vježbama za predškolcepogledajte u videu u nastavku ili na YouTube-u:

Za

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije