FOTO Kalinka u Međimurju obilježila Dan Rusije

Ruska nacionalna manjina u Međimurskoj županiji brojnim kulturnim i društvenim događajima približava svoje običaje, tradiciju i povijest stanovnicima Međimurja te povezuju svoj rodni kraj s mjestom u kojem žive.

Uz udrugu ruskog govornog područja “Kalinka”obilježavajući važne datume, članice i članovi, iako daleko od svog kraja, štuju i čuvaju svoje nasljeđe i prenose ga na mlađe naraštaje, također okupljene u ovoj marljivoj udruzi. Jedan takav, vrlo značaj nadnevak, Dan Rusije, obilježen je prigodnim programom prošlog vikenda u zgradi Scheier u organizaciji predstavnice ruske nacionalne manjine Svetlane Vitaljevne Jezernik koja se uvodno obratila te mnogobrojne goste uvela u priredbu.

Svečanosti su prisustvovali Sergey Fedorov, treći tajnik u misiji Veleposlanstva Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, Evgenij Pimenov, ataše Konzulata Ruske Federacije, predsjednica i potpredsjednica “Kalinka” Tatjana Mikolaj i Svetlana Branilović, voditeljica Odsjeka za zdravstvo, socijalnu zaštitu i nacionalne manjine u Međimurskoj županiji Sonja Tošić Grlač, David Vugrinec, pročelnik UO za društvene, protokolarne i europske poslove te brojni gosti, prijatelji i podupiratelji.

“Ovo je samo jedan u nizu događaja kojim želimo unaprijediti odnose između dviju država, Hrvatske i Rusije. Najbolji način, zasigurno je kroz pjesmu i ples, kroz šarolikost naše kulturne ostavštine kojom privlačimo, povezujemo ali i približavamo djelić naše bogate tradicije. I ovom svečanošću dokazujemo neraskidivu vezu između naših zemalja u svim segmentima djelovanja, a daljnjim trudom i aktivnostima naše će države razinu svoje suradnje podići na još viši novo”, rekao je Fedorov u ime pokrovitelja, Veleposlanstva Ruske Federacije.

Sonja Tošić Grlač nadovezala se na riječi tajnika i još jednom istaknula potporu Međimurske županije u radu ove udruge, ne samo kroz financijsku podršku kojom pomaže u realizaciji programa, već nizom aktivnosti kojima aktivno sudjeluje u njihovom radu.

“Ponos ste našeg Međimurja, gdje svojim manifestacijama promičete ime kraja između Mure i Drave diljem Hrvatske i šire. Svojim narodnim kulturnim nasljeđem obogaćujete vlastitu i kulturu drugih zemalja i uvijek je zanimljivo biti dio ovakve multikulturalne priče”, naglasila je te još jednom uputila čestitke u povodu Dana Rusije te pohvalila veliki angažman svake pojedine članice i člana koji nesebičnim radom, daju dio sebe i svog vremena kako bi raznim priredbama širili toleranciju, zajedništvo i suradnju među ljudima bez obzira na različitost.

Spomenimo da je u okviru obilježavanja Dana Rusije nastupao studenski zbor rusistike s Filozofskog fakulteta u Zagrebu “Očen’ takie“, osnovan 2015. s ciljem promocije i popularizacije ruske glazbe, uz vokalnu i folklornu skupinu Malinka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije