FOTO 18 tisuća posjetitelja na Airshowu u Pribislavcu

>> Aeromiting u Pribislavcu (1) (Nedjelja, 4.6.2017.)
>> Aeromiting u Pribislavcu (2) (Nedjelja, 4.6.2017.

Prvo lipanjsko nedjeljno poslijepodne pokazalo je koliko je Međimurju nedostajao zrakoplovni miting. Rijeka ljudi koji se tijekom cijelog dana slijeva prema zračnoj luci u Pribislavcu, prema procijeni policije dosegla je brojku od 18.000.

Nakon devetogodišnje izbivanja airshow se vratio u kraj između Mure i Drave, i to sa stilom. Kod organizatora, članova Aerokluba Međimurje, kao da nije bilo te rupe od skoro jednog desetljeća od posljednje zrakoplovne priredbe na aerodromu u Pribislavcu. Zbog velikog interesa i kolone vozila gužve se nisu mogle izbjeći, ali tri ulaza prema pisti ipak su rasteretile glavnu prometnicu od Pribislavca prema Belici.

Organizaciju i pripremu zračnog šoua AK Međimurje napravio je besprijekorno, pomogla je policija, dobrovoljni vatrogasci, čakovečki Crveni križ, Hitna pomoć te brojni volontori. Ostvarena su i dva cilja: napravljena je velika zrakoplovna priredba i došao je veliki broj djece i mladih.

Cijele obitelji mogle su vidjeti široku paletu letjelica nad međimurskim nebom od propelerskih aviona, jedrilica, zmajeva, helikoptera, modela mlaznih aviona, akrobatskih aviona i modela mlaznih aviona koji su bili dovoljni magnet da privuku publiku. Airshow je postao događaj za cijele obitelji, a bogata dodatna ponuda zasigurno je zadovoljiti i one najzahtjevnije.

Službeni komentator, koji i onima koji o zrakoplovstvu nemaju baš previše informacija detaljno je dočarao svaki zrakoplov i svaki nastup, i veliki video zid podigli su cijelu priredbu na viši nivo. Bez obzira na akrobacije legendarnog Petera Beseneya glavne uloge Airshowa Čakovec 2017. ipak su pripale borbenim zrakoplovima.

JAS-39 Gripen mađarskih zračnih snaga, MIG-21UMD, popularna kockica Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i privatni Galeb G-2 sa svojim mlaznim motorima podizali su decibele do zaglušujuće razine. Mađar za upravljačem zrakoplova koji je najizgledniji kandidat da bude novi borbeni zrakoplov HRZ-a svojim manevrima do krajnjih granica dovodio je mogućnosti švedske letjelice. 10-to minutni nastup Gripena nikog nije ostavio ravnodušnim, ali jednako tako publiku je zabavljao i MIG-21.

Obojan u kockastu promocijsku shemu popularna “miguša” demonstrirala je zašto još nije za otpis te zbog čega se nalazi u aktivnom sastavu brojnih ratnih zrakoplovstava. Ministarstva unutarnjih poslova i obrane pripomogle su atraktivnosti airshowa.

Policija je poslala svoj Eurocopter EC135, a MORH je dodao i kanader te akro skupinu “Krila Oluje”. Kanader je po prvi put kontinentalnoj javnosti demonstrirao gašenje požara vodom koju je napunio na akumulacijskom jezeru HE Dubrava. Ponos HRZ “Krila Oluja” pak su svojim poznatim nastupom iz preciznog, akrobatskog i manevarskog letenja stavile točku na i Airshowa Čakovec 2017.

Nedolazak Eurofightera austrijskih zračnih snaga ipak nije pokvario dojam aeromitinga. Iako ima mjesta za napredak cijela koncepcija mitinga u kojem nije bilo praznog hoda pokazala se odličnom, praktički je cijelo vrijeme jedna letjelica bila u zraku. Ipak je riječ o malom travnatom aerodromu i malenoj županiji, ali konačna ocjena je odličan. Svi se veselimo najavljenom Airshowu 2018. uvjereni kako će biti još bolji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije