KUĆA MOGUĆNOSTI ČAKOVEC Jedinstveni projekt stambenog zbrinjavanja mladih

Tijekom minulog petka i subote,a u sklopu manifestacije Dani otvorenih vrata udruga koju je organizirao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske godišnji je događaj koji se održavao u cijeloj Hrvatskoj s ciljem informiranja javnosti o radu udruga u lokalnoj i široj zajednici.

U Međimurskoj županiji na taj je način predstavljena Udruga udomitelja djece Međimurja na čijem je čelu Marina Hoblaj i Vlado Hoblaj koji su ujedno nositelji jedinstvenog socijalnog projekta ‘Kuća mogućnosti’.

On se odnosi na stambeno zbrinjavanje mladih koji izlaze iz sustava socijalne skrbi uz program mentorstva u cilju njihovog životnog osamostaljivanja. Stoga se preko njega mladima nudi pomoć pri stjecanju vještina potrebnih za samostalan život kao što su: Briga o higijeni i zdravlju, održavanje i čišćenje stambenog prostora, samostalno kuhanje obroka, pisanje životopisa i zamolbe za posao, kako pronaći (i zadržati) posao, kako mudro koristiti slobodno vrijeme, kako mudro upravljati osobnim financijama (novcem).

Predviđeni vremenski rok boravka mladih u Kući mogućnosti je 2 godine, za dob od 18 do 26 godina, i do sada su kroz program prošla četiri stanara Kuće mogućnosti od kojih su dvojica već našla zaposlenje, a s dvojicom je udruga u kontaktu.

Svi su oni romske nacionalnosti. Momentalno u njoj stanjuju dva štićenika također iste nacionalnosti, a mjesta ima za još troje. Oni ovdje nisu sami. S njima radi socijalna djelatnica Neda Kocijan i mentori Bojan i Mirela Peras.

Uz njih je u realizaciju programa uključeno i petero volontera. Inače, Kuća se nalazi u Ulici dr. A. Stračevića 49 a, kraj čakovečkog Učiteljskog fakulteta.

Kroz posjetu smo se uvjerili kako su dvojica mladića romske nacionalnosti ovdje paženi i maženi. Ni trenutka nisu prepušteni sebi pa uzorno izvršavaju obveze koje pred njih postavljaju mentori.

Zatekli smo ih kod plijevljenja i zalijevanja povrtnjaka, a potom su prionuli spremanju ručka. Ostali smo iznenađeni su koliko su ozbiljnosti i ljubavi obavljali te poslove, koliko im je kuća uredna i čista. Rekli su nam kako su došli ovdje da bi promijenili svoj život i ponašanje, obojica se žele što prije osamostaliti.

Partneri ovog hvale vrijednog projekta su Grad Čakovec, Međimurska županija, Hope for Life ‘Nada za život’ i britanska Zaklada za društvenu promjenu i uključivost FSCI.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije