GARDEN ROUTE Raskošna ruta dijelova Austrije, Slovenije, Mađarske i Hrvatske

Međunarodna vrtna ruta (Garden Route) kroz četiri zemlje, turistička je ruta financirana sredstvima Europske unije iz COSME projekta, koja povezuje Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Austriju.

U projektu sudjeluju Razvojni centar Murska Sobota, Društvo umirovljenika Murska Sobota, Kreslin Consulting – Sonja Kreslin, Murska Sobota, Malo selo d.o.o. Lopatinec, Samoupravni ured regije Vas, Szombately i Turizam Istočne Štajerske St. Johann Herberstein.

Tom vrtnom rutom, koja bi trebala spajati pogranične regije četiri susjedne zemlje, čijim se proizvodom želi doprinijeti povećanoj turističkoj potražnji u pred i postsezoni, a turistički je namijenjena populaciji iznad 55 godina, proteklog su vikenda zajedno s voditeljima projekata iz četiriju zemalja prvi imali prigodu proputovati turistički novinari.

Austrija

Otvorenje rute upriličeno je u St. Jacobu u Istočnoj Štajerskoj, a domaćini su nam priredili srdačnu dobrodošlicu uz mali sajam u Europskom vrtu te kušanje domaćih delicija te vina. Nakon Sankt Jacoba uslijedio je posjet privatnoj octari – Essigmanufaktur Oswald / Schaffer Koglhof, koja proizvodi 42 vrste octa od 23 vrste voćaka: jabuka, krušaka, šljiva… koje rastu prirodno u okruženju parka Naturparkregion Almenland.

Sljedeća destinacija bila je još zanimljivija. Posjet farmi za proizvodnju kobiljeg mlijeka (Stutenmilch) Töchterlehof bio je uistinu nesvakidašnji doživljaj. U netaknutoj prirodi potpuno u skladu s prirodnom uzgaja se 60-tak kobila, koje se koriste za kobilje mlijeko.

Mlijeko se na tržište distribuira bilo zamrznuto, u prahu, ili kroz preparativne proizvode i slastice. Priču o Töchterlehofu ispričao je rukovoditelj imanja Christian Böhler, koji je poveo u obilazak velikog drvenog Trojanskog konja, gdje je svojevrstan centar za posjetitelje, a potom je pokazao staje s kobilama koje trenutno imaju ždrjebad.

Putovanje Austrijom završilo je degustacijom vina u Buschenschanku Gruber te smještajem u Boutique hotelu Erla na jezeru Stubenbergsee, renoviranim 2015. godine s lijepo uređenim wellnessom i domaćom ponudom hrane i pića.

Mađarska

Nastavak rute bio je u zapadnoj Mađarskoj gdje je u pokrajini Szombathely smješten prekrasan arboretum Kámoni s 3.500 biljnih vrsta i oko 40.000 jedinki. Površina mu je 27 hektara, a osim što obiluje mnogobrojnim egzotama među drvećem i grmljem, koje dosižu ponegdje starosti i do 120 godina, tu je i mnoštvo rododendrona, peonja i hortenzija koji se trenutno razmeću bujnom cvatnjom.

U Mađarskoj smo se imali prigode upoznati i s tradicijskim načinom proizvodnje bučinog i ostalih ulja u manufakturi Batha Porta u selu Szalafő te uživati u domaćim specijalitetima u lijepo uređenom obiteljskom restoranu Pajta koji je podijeljen na dva zasebna prostora čineći dvije zaokružene gastronomske priče.

Izvrstan je za manje grupe i vjenčanja, a svojim modernim uređenjem s drvenim detaljima i s prema vrtu otvorenom zastakljenom galerijom, čini malu šarmantnu ruralnu oazu.

Hrvatska

Posjet Međimurju otpočeo je predstavljanjem Javne ustanove za zaštitu prirode i bioraznolikosti Križevci, kojom obiluje prirodni rezervat Mura-Drava te obilaskom mlina na Muri gdje je nedavno, također europskim sredstvima, uređen novi Centar za posjetitelje.

Pravo iznenađenje uslijedilo je međutim nakon toga jer ugostila nas je obitelj Valkaj, koja u okviru svog obiteljskog doma uređuje park skulptura tzv. ‘zmajev vrt’, a na jednome dijelu uređena je i pozornica na otvorenom (vlasnik je zaljubljen u operu) na kojoj je posebno za nas nastupila ženska vokalna skupina Stridonne, pjevajući međimurske narodne pjesme.

Najtoplija dobrodošlica priređena nam je u restoranu ‘Međimurski dvori’ u Lopatincu, koji već godinama privlači goste zaokruženom pričom o tradicijskom životu u Međimurju. Osim bogate gastronomije i domaćih okusa vlasnici Tatjana i Marijan Martinjaš odlučili su gostima prezentirati i stare zanate – pletenje košara od komušina i preradu lana KUD-a Podturen te Udruge žena Nedelišće, kao i dječje folklorne igre i običaje KUD-a Stridon.

U posebnoj velikoj dvorani predstavili su se i ostali sudionici projekta uključujući i bez kojih i ne bi bilo tako brzog turističkog razvoja tog dijela Međimurske županije.

Prenoćili smo u LifeClass Termama Sveti Martin koji svojim gostima osim udobnog smještaja u hotelu Golfer ****, sa 157 soba te 98 dodatnih apartmana nude prirodan odmor i zdravu rekreaciju, ukusnu i zdravu kuhinju, bogat program sportskih aktivnosti i kupanje u ljekovitoj termomineralnoj vodi bogatoj litijem. Najbolja su biciklistička destinacija, u ljetnom razdoblju njihov je aquapark fantastično mjesto zabave za sve generacije.

Slovenija

Vrtnu rutu u Sloveniji otpočeli smo obilaskom parka naziva Vrt spominov in tovarništva Petanjci. Riječ je o memorijalnom parku s botaničkom zbirkom posvećenom žrtvama Drugog svjetskog rata. Danas je na tom mjestu jedna od jedinica Slovenske akademije znanosti i umjetnosti, a na 1,5 hektara parka uspomena i drugarstva zasađeno je oko 200 vrsta drveća i grmlja.

U parku su i skulpture koje podsjećaju na strašnu povijest 20. stoljeća. Naš ljubazni domaćin dr. Marjan Šiftar kao umirovljeni diplomat ispratio nas je s posebnom ‘vizom’ – ljutom rakijom od kruške te nam u duhu svoje službe poželio dobrodošlicu i nekom drugom prigodom.

Zanimljiva priča bila je Dobrovnik gdje smo posjetili tropski vrt smješten na 1.500 metara kvadratne površine i s više od 350 egzotičnih tropskih vrsta drveća i voća koji tu daju plodove. Uz tropski vrt smješten je i rasadnik za proizvodnju orhideja – Ocean Orchids.

Tu, na prostoru od četiri hektara, zahvaljujući geotermalnim izvorima i jeftinoj energiji, godišnje proizvedu do dva milijuna cvatućih orhideja odakle se distribuiraju na tržišta Slovenije, Hrvatske, Austrije, Italije, dijela Njemačke, Bugarske, Rumunjske i Grčke.

Putovanje po Sloveniji završili smo u Šunkarni Kodila, doživljajnom kulinarskom centru, čiji je vlasnik i utemeljitelj Janez Kodila, a prije degustacije prekmurske šunke i bograča, naša domaćica Helena Kodila, ispričala nam je priču o tradicionalnom načinu uzgoja svinja i njihovoj specijalnoj pripremi šunke.

U planu im je i zaokružiti svoju turističku priču uređenjem restorana, a za tu prigodu već su se osposobili angažirajući mladog kuhara Daniela Sukiča iz Kanade koji je slovenskih korijena. Kuhanje je učio u restoranima s Michelinovim zvjezdicama u Danskoj i Švedskoj, a njegova inovativna gastronomija uključuje i čokoladu s čvarcima.

No, bio je to tek uvod u rutu koja nudi bezbrojne varijacije, a trebala bi zaživjeti turistički ove jeseni. Hrvatski putnici moći će putovati s DMC Etno Art Travel agencijom, odnosno putničkom agencijom koju vodi Tatjana Martinjaš iz Međimurskih dvora.

Vrtna je to ruta koja budi sva čula, stvara harmoniju, mir i nove doživljaje!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije