HRVATSKA VOLONTIRA 2017. Volontiraj! Biraj zajednicu u kakvoj želiš živjeti

Od ponedjeljka, 22. svibnja, građani se u sklopu manifestacije Hrvatska volontira uključuju u mnogobrojne aktivnosti poput raznih edukativnih i kreativnih radionica, uređenja prostorija i okoliša organizacija, njege i brige o osjetljivim skupinama – članovima udruga, raznih informativnih aktivnosti i promoviranja svoga rada.

U sjevernoj Hrvatskoj već od prvog dana manifestacije provedene su mnogobrojne volonterskih aktivnosti. Udruga IKS iz Petrinje započela je tjedan manifestacije druženjem s korisnicima Doma za starije i nemoćne osobe Petrinja na otvorenom, i to uz kuglanje! Udruga mladih Efekt iz Preloga provela je radionice informatičke pismenosti za Udrugu umirovljenika Grada Preloga, dok je Udruga slijepih SMŽ iz Siska okupila slijepe osobe koje uživaju u knjigama i njeguju kulturu čitanja u Čitateljski klub slijepih, na kojemu su obrađivali unaprijed određena književna djela.

U Zagrebu, lokalna podružnica Erasmus studentske mreže (ESN) organizirala je posjet Dječjem domu u Zagrebu gdje su ESN volonteri uz internacionalne studente volontirali i igrali društvene igre s djecom.

Brojne su se aktivnosti proteklih dana događale i na zapadu Hrvatske; Udruga Žmergo volonterskim je aktivnostima proslavila Međunarodni dan bioraznolikosti, volonteri udruga Krila, SMART, Društva povjesničara umjetnosti te učenici OŠ Centar, Graditeljske škole za industriju i obrt te Građevinsko tehničke škole, uredili su prostor ispred triju škola, uz razne radionice, sadnju cvijeća i zabavni program.

Učenici Ekonomske škole Mije Mirkovića zavolontirali su se prikupljanjem potrepština za korisnike Socijalne samoposluge Kruh Sv. Elizabete, čiji su ih volonteri pažljivo soritrali i podiijelili svojim korisnicima.

Pomoć članovima udruge pružali su volonteri Društva multiple skleroze PGŽ i Mobilni tim za skrb o starijim i nemoćnim osobama udruge Dodir nade iz Kršana, a volonteri Prihvatilišta za beskućnike Ruže Sv. Franje informirali su buduće volontere o tome kako se uključiti u život Prihvatilišta.

Volonterski centar Istra i Udruga Zum poučavali su srednjoškolce o volontiranju, dok su volonteri Udruge za mlade Alfa Albona, Labin Art Expressa XXI i Kluba mladih 21 uređivali ljetni kamp za mlade u Tunarici.

Da volontiranjem dijelimo nova znanja i vještine dokazali su nam volonteri udruga Portić, Centar za kulturu dijaloga iz Rijeke, Agora iz Duge Rese, Ženske grupe Korak iz Karlovca, organiziranjem brojnih kreativnih i edukativnih radionica te pomoći u savladavanju školskog gradiva.

Volonteri LAG-a Vallis Colapis i Volonterskog centra Kupa predstavili su svoje doživljaje s volonterske razmjene mladih održane u Italiji, a Odbojkaški klub Mladost Duga Resa održao je Mini odbojku za sve.

U južnoj Hrvatskoj zavolontirali su se učenici OŠ Grohote s Otoka Šolte, koji su proveli akciju Velike stvari imaju male početke, kojom su povezali poslovne subjekte lokalne zajednice i učenike OŠ Grohote, njihove roditelje i zaposlenike Škole u zajedničkoj brizi za najpotrebitije stanovnike njihove zajednice. Akcijom je prikupljena odjeća, obuća, igračke, higijenske potrepštine i slatkiši za štićenike Dječjeg doma Maestral.

U najistočnijoj hrvatskoj županiji, Vukovarsko-srijemskoj, PRONI Centar za socijalno podučavanje kroz program Info centar za mlade Vukovar u suradnji s Osnovnom školom Mitnica provode volontersku akciju pod nazivom ‘Veliki volonteri za Male volontere’. Na prvi dan manifestacije učenici su pripremali školsku ogradu za bojanje, a u narednim danima pridružit će im se i volonteri Info centra za mlade koji će im pomoći u samom bojanju.

Zajedničkim snagama uredit će i okoliš škole, ukloniti grafite s fasade te oslikati zid školske ograde kako bi učenicima boravak u školskom dvorištu bio ugodniji, a sama škola zadobila ljepši izgled. I grad Županja dobila je ljepši izgled, volonteri Volonterskog centra Vukovarsko-srijemske županije, zajedno uz predstavnike gradskih službi, uređivali su zelene površine grada.

Istok Hrvatske pokazao je i svoju humanost te su volonteri Gradskog društva Crvenog križa Valpovo dijelili pakete hrane najugroženijim skupinama.

Organiziranjem i uključivanjem u razne volonterske aktivnosti usmjerene na poboljšanje kvalitete života, brigu o najranjivijim skupinama, na dijeljenje i učenje novih znanja vještina i poklanjanje našeg najdragocjenijeg resursa – vremena, dokazujemo da volonteri nisu samo pomagači nego pokretači i nositelji pozitivnih promjena.

Volontiranje je pravo svakog pojedinca da svojim angažmanom sudjeluje u stvaranju zajednice u kakvoj želi živjeti.
Do kraja manifestacije Hrvatska volontira preostala su još tri dana i još preko 130 aktivnosti koje će se održati diljem Hrvatske i u koje će se uključiti nekoliko tisuća zavolontiranih građana.

Hrvatska volontira 2016., u šest dana održavanja, okupila je 3.699 volontera koji su kroz 275 volonterskih akcija, na području cijele Hrvatske, društvu poklonili ukupno 18.250 sati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije