KNJIŽNIČARSKO društvo MŽ-e organizira CSSU radionice u Čakovcu

Knjižničarsko društvo Međimurske županije neprofitna je strukovna udruga koje broji otprilike četrdesetak članova svake godine. Ciljevi djelovanja Društva su prije svega cjeloživotno obrazovanje i stručno usavršavanje knjižničara, i to postiže na način da organizira stalno stručno usavršavanje putem ovakvih radionica u suradnji s Centrom za stalno stručno usavršavanje knjižničara (CSSU).

CSSU je jedinstvena ustanova u Hrvatskoj, svojim programom njihovi predavači, kompetentni stručnjaci pretežito s područja informacijsko-komunikacijskih znanosti, donose novosti iz područja interesa knjižničara.

Cilj Društva je organizirati što veći broj radionica CSSU-a jer su one efikasne i održive: omogućuju kvalitetnu i licenciranu edukaciju za veći broj knjižničara uz minimalne operativne troškove jer se održavaju u Čakovcu, čime se izbjegavaju financijski troškovi odlaska u Zagreb, smanjuju izostanci s posla; omogućuju upoznavanje, umreživanje među kolegicama i kolegama knjižničarima i njihovo profesionalno povezivanje i komuniciranje što pogoduje intenzivnoj distribuciji znanja i, najbitnije, širenju primjera dobre prakse. Održivost se također očituje u tome da knjižničari neposredno rade daljnji transfer znanja, šire novostečena znanja unutar svojih škola učiteljima, profesorima, učenicima i studentima.

– Najmanje 3 osnovne i 4 srednje škole na području Grada Čakovca će neposredno koristiti ovim putem stečena znanja i nove tehnologije u nastavi, a za područje cijele županije da ni ne govorimo. Iz same naše ustanove, Knjižnice “Nikola Zrinski” Čakovec, konkretno izravan rezultat takvih i sličnih radionica je naš program informacijskog opismenjavanja za osmaše i učenike prvih razreda srednjih škola, “Guglanje za mudrice”, koji provodimo na području Grada Čakovca i diljem Međimurja.

Ovogodišnje radionice organiziramo uz potporu Grada Čakovca koji nam je putem javnog poziva odobrio sredstva iz gradskog proračuna na čemu ovim putem srdačno zahvaljujemo. Na prvoj radionici prisustvovalo je ukupno 34 polaznika, što članova, što ostalih knjižničara, i to prvenstveno kolegica i kolega školskih knjižničara.

Ove su godine dvije radionice u planu. Prva se održala u četvrtak, 18. svibnja 2017. Naziv radionice je “Nove tehnologije u radu s djecom i mladima”, a vode ju kolegice Alka Stropnik, viša knjižničarka i Ana Sudarević, prof., dipl. knjižničarka – kaže Natalija Hrženjak, dipl. knj., predsjednica Knjižničarskog društva Međimurske županije.

Predavačice su predstavile metode kojima se knjižničari mogu koristiti tijekom poučavanja informacijsko-informatičkoj pismenosti te kreativnog izražavanja, ponudile niz primjera i ideja aktivnosti u nastavi za koje je ključna upotreba raznih usluga weba 2.0 (primjerice Storybird, Glogster, Animoto, Kubbu i dr.).

Rujansku radionicu, pod nazivom “Mentoriranje i mentorska praksa: koliko nam je mentoriranje važno?”, vodit će knjižničarska savjetnica Jadranka Lisek. Na tečaju će biti riječi o vrijednost formalnog ili ne/informalnog mentora, ali i važnosti i koristi koju mentor ima od mentoriranja. S obzirom na to da su promjene u struci velike, smjene generacija djelatnika normalne, ističe se potreba za formalnim ili ne/informalnim programima mentoriranja.

Kako bi se struka uz suvremene zahtjeve nastavila uspješno razvijati, potrebno je nove djelatnike što prije osamostaliti i upoznati s profesionalnim vrijednostima. Radionice se po prvi put organiziraju u novom prostoru Knjižnice, na novo otvorenom Dječjem odjelu, u konferencijskoj dvorani namijenjenoj isključivo tom tipu rada, dakle pogodnom za prezentacije, grupni rad, radionice, programe, i ostala razna okupljanja.

U radionicama sudjeluju knjižničari članovi društva, i ostali knjižničari, pozvani i zainteresirani stručnjaci u obrazovanju kao što su primjerice učitelji, profesori itd.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije