DVADESET slijepih osoba u Međimurju dobiva videće pratioce

Udruga slijepih Međimurske županije (USMŽ) započela je s provedbom projekta ‘Izazov’ koji za cilj ima osigurati uslugu videćeg pratitelja slijepim osobama. Usluga će omogućiti veću samostalnost, unaprijediti kvalitetu života i na taj način povećati njihovu socijalnu uključenost pri obavljanju svakodnevnih poslova i korištenju slobodnog vremena.

Ukupna vrijednost projekta je 449.540,00 kn, a sufinancira ga Europska unija sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. U sklopu projekta obučit će se i zaposliti videći pratioc čije će usluge kasnije koristiti najmanje 20 članova/ice Udruge slijepih Međimurske županije.

Osim toga, program edukacije bit će na raspolaganju članovima/ica obitelji slijepih osoba koje će ga moći koristiti prema svojim potrebama, kao i svim budućim videćim pratiocima koji će se obučavati u udruzi ili drugim organizacijama. Edukacijski materijali će posebno biti korisni i za sve druge pružatelje usluga u zajednici kao i za osobe koje na bilo koji način dolaze u konkakt sa slijepom osobom.

USMŽ svojim projektima i programima kontinuirano doprinosi ostvarivanju ljudskih prava. Sudjelovanje u svim oblicima javnog života, samostalnost slijepih osoba, praćenje i podrška slijepoj djeci u odgoju i obrazovanju te unapređivanje profesionalne orijentacije, rehabilitacije, zapošljavanja, kulturno–kreativnih aktivnosti, aktivnosti odmora i oporavka, športa i rekreacije, društveno–zabavnog života slijepih i razvoj volonterstva, ključni su ciljevi programa i projekata koje udruga provodi.

– Usluga videćeg pratitelja jedan je od prioriteta u radu i djelovanju Udruge slijepih Međimurske županije i u proteklom razdoblju uspješno smo proveli niz sličnih projekata i programa. Najveći rezultat svih naših aktivnosti i napora je doprinos samostalnosti slijepih osoba, a pružanje usluge videćeg pratitelja je prvi korak prema tome – naglasila je na predstavljanju projekta predsjednica udruga Marija Ciglar.

Udruga trenutačno okuplja 183 slijepe osobe te pruža usluge videćeg pratitelja za ukupno 51 člana/icu. Edukacijom i zapošljavanjem još jednog pratitelja značajno će se podići razina usluge, zadovoljiti potrebe članstva te podići kvaliteta života slijepih osoba u Međimurju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije