CENTAR DR. RUDOLF STEINER Važnost pčela, posjet učenika i ruralni parlament

Centar dr. Rudolfa Steinera i udruga pčelara Međimurske županije ‘Agacija’ povodom Svjetskog dana pčela poziva na javno predavanje pod nazivom ‘Važnost pčela u ekosustavu’.

Predavanje će održati Karl Vogrinčić iz Slovenije u petak 19. svibnja u 18 sati u Centru dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu.

Veliki znanstvenik Albert Einstein svojedobno je izjavio: ‘Nestanu li pčele sa planeta Zemlje, čovjeku kao vrsti ostaje još oko 4 godine života. Bez pčela, nema oprašivanja, nema ploda, nema hrane, nema ni ljudi.’

Za pčele se kaže da su preživjele 70 milijuna godina, a da se nisu evolucijski promjenile. Oko trećina hrane koje konzumiramo raste na biljkama koje su prethodno oprašile životinje, a za veliki dio tog ‘posla’ najzaslužnije su pčele.

I upravo tu se vidi simbioza pčela i opstanka čovječanstva.

Gost iz Slovenije koji primjenjuje biodinamičku metodu pčelarenja Karl Vogrinčić iz projekta ‘Pčelarenje i apiterapija’ govorit će o važnosti pčela u ekosustavu, o jedinstvenom načinu pčelarenja kojeg primjenjuje te o nužnosti osvješćivanja mlađih generacija o važnosti pčela u ekosustavu.

Ulaznica za pčelare: staklenka meda

Posjet učenika Osnovne škole Strahoninec i studenata Visokog gospodarskog učilišta Križevci

Sve je više zainteresiranih učenika i učitelja, studenata i profesora koji nas posjećuju.

Predavanja i kratke radionice prilagodili smo uzrastu koji mogu na zabavan i kreativan način naučiti o značaju bioraznolikosti u svome okruženje, o važnosti zdravog i plodnog tla, o zagađivačima u prirodi, o važnosti i korištenju pojedinih biljaka i naravno o biodinamičkom načinu poljoprivredne proizvodnje, te životnom putu samog Steinera.

Ovaj put posjetili su nas učenici Osnovne škole Strahoninec zajedno sa svojim učiteljicama. Te 50-tak studenata Visokog gospodarskog učilišta iz Križavca.

Drugi Hrvatski ruralni parlament – 20. – 22. travanj 2017.

Preko 300 sudionika iz svih krajeva Hrvatske: LAG-ovi i druge udruge koje se bave ruralnim razvojem, stručne i znanstvene organizacije, predstavnici ministarstava i državnih upravnih tijela, jedinice lokalne samouprave, poduzetnici, poljoprivredni proizvođači, obrtnici i drugi dionici ruralnog razvoja – usvojili su Deklaraciju drugog Hrvatskog ruralnog parlamenta.

Centar dr. Rudolfa Steinera aktivno je sudjelovao u radu ruralnog parlamenta sa temom Inovativni pristup u poljoprivredi kroz ruralni caffe, cjelodnevnu radionicu u samom Centru, te u donošenju zajedničke deklaracije.

Čitavu Deklaraciju možete pročitati ovdje: HRP2017_Deklaracija

Deklaracija se temelji na deset točaka:

Prepoznavanje problema ruralnih područja
Važnost obrazovanja i poticanja inovacija
Inovativni pristup zajednici
Uključivanje javnosti u postupke donošenja odluka
Re-afirmacija stručnog pristupa
Razvoj poduzetničkog duha
Jačanje lokalnog povezivanja (‘ruralni lanci vrijednosti’)
Veze urbanog i ruralnog prostora
Očuvanje lokalnog identiteta
Nove razvojne mogućnosti kroz suradnju i povezivanje

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije