DRŽAVNO ODLIKOVANJE Dragutin Trupković – čovjek koji živi vatrogastvo

U sklopu obilježavanja Dana vatrogastva i proslave sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, u srijedu 3. svibnja 2017. u Kazalištu lutaka ‘Zadar’ u Zadru održana je svečana sjednica Skupštine Hrvatske vatrogasne zajednice.

Ona će ostati u trajnom sjećanju 63- godišnjem Dragutinu Trupkoviću, tajniku Vatrogasne zajednice Međimurske županije iz Pretetinca jer je ušao u plejadu zaslužnih hrvatskih vatrogasaca postavši zaslužnim dobitnikom najvišeg vatrogasnog odlikovanja HVZ- Povelje i plaketu s likom Gjure Stjepana Deželića.

Ovim odlikovanjem Dragutin se svrstao u plejadu zaslužnih međimurskih vatrogasca koji su ovjenčani likom čovjeka koji je ustrojio hrvatsko vatrogastvo. Svi ti ponosni nositelji ovog odlikovanja ostavili su duboki trag ne samo u vatrogastvu RH, njihov trag je znatno dublji u vatrogastvu Međimurja.

Dragutin Trupković je svoju, odnosno međimursku vatrogasnu povijest, počeo pisati kao vrlo mlada osoba koja se uključuje u članstvo Dobrovoljnog vatrogasnog društva Pretetinec, nastavljajući obiteljsku tradiciju pripadnosti vatrogasnoj organizaciji pa je s nestrpljenjem čekao 18. godinu kako bi mogao ravnopravno ‘u vatru’. Kada je to stiglo postaje operativni član društva te se školuje tijekom svog rada, do zvanja višeg vatrogasnog časnika kojeg stiče 1993. godine, a kad je položio i stručni državni ispit za rukovođenje vatrogasnim intervencijama.

Kao operativni član u svom društvu nadasve je uspješno obnašao dužnost zapovjednika društva od 1993. do 2005. godine, kada ga društvo bira za predsjednika društva, a koju dužnost vrlo uspješno obnaša i danas. Njegov je izvanredan doprinos bio u osnivanju Vatrogasne zajednice Općine Nedelišće gdje je obnašao dužnost zapovjednika u dva četverogodišnja razdoblja, dok danas u drugom mandatu obnaša dužnost tajnika VZO-a.

Kao istaknuti vatrogasac 1981. godine zapošljava se u tadašnjem Vatrogasnom savezu općine Čakovec na profesionalnom radnom mjesto tajnika. Tu vrlo odgovornu dužnost obnaša već 35 godina na ponos svih vatrogasaca današnje Vatrogasne zajednice Međimurske županije. Njegovim dolaskom u vatrogastvo Međimurja, u istu se uključuje velik broj mladih naraštaja, tako da danas VZMŽ okuplja gotovo 2 000 članova mlađih od 18 godina.

Kao istaknuti dužnosnik u nekoliko je navrata biran u izvršna tijela Hrvatske vatrogasne zajednice. Od člana Predsjedništva, člana i Predsjednika Savjeta za vatrogasnu mladež, člana Povjerenstva za priznanja i odlikovanja, a trenutno je član Odbora za osposobljavanje i usavršavanje HVZ-a. Za vrijeme Domovinskog rata uključuje se u obranu na nivou Međimurja kao pripadnik postrojbe CZ-a.

Istaknuo se u prikupljanju financijskih sredstava i materijalnih davanja za postradala područja u obnovi rada vatrogasne službe na ratno nastradalim područjima, te mu je dodijeljena Spomenica domovinskog rata. U svom gotovo 50 godišnjem vrlo uspješnom radu u vatrogasnim organizacijama odlikovan je medaljama (brončana-srebrena-zlatna) te odlikovanjem za posebne zasluge HVZ-a 1997. godine.

Temeljem njegovog izvanrednog sveukupnog doprinosa razvoju i unapređenju vatrogasne djelatnosti u svom mjestu stanovanja, a posebno zbog profesionalnog obnašanja svih mu povjerenih dužnosti predložen je od strane predsjedništva VZ Međimurske županije za dodjelu državnog odlikovanja. Pored toga Dragec, kako nerijetko zovu, je ponosni vlasnik vatrogasnih spomenica 10, 20, 30, 40 i 50 godina rada u vatrogastvu, Veteranske spomenice i državnog odlikovanja Hrvatskog trolista.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije