NA SMOTRI dječjeg folklora u Donjem Vidovcu majkama plesalo čak 350 mališana

‘Majci na dar’ bio je naziv Pete međunarodne smotre dječjeg folklornog stvaralaštva čiji je organizator i domaćin bilo KUD ‘Donji Vidovec’ iz Donjeg Vidovca.

Naime, u toj je sredini prije pet godina povodom Majčinog dana pokrenuta spomenuta manifestacija kako bi najmlađi posredstvom svog folklornog umijeća majkama čestitali njihov dan.

Od stotinjak okupljenih u ono vrijeme, jučer je pozornicom Doma kulture prošlo njih 350 uzrasta od druge do petnaeste godine.

Jedino su stariji bili tamburaši koji su ih pratili, a dvorana je bila premala za sve znatiželjnike.

Priredbu je otvorio općinski načelnik Donjeg Vidovca Josip Grivec, koji se je zahvalio mamama za svu njihovu dobrotu, a mladima je zahvalio što su od najranije mladosti krenuli u čuvanje narodnog blaga i stvaralaštva.

Pozornicom su redom prošli članovi Sekcije za dječje folklorno stvaralaštvo KUD ‘Kaštel’ iz Pribislavaca, potom mališani iz dječjih vrtića iz Mlinarci i Sredahelja iz Republike Mađarske.

Potom su došli iskusni domaćini, a potom oni najmlađi iz HKDM Ljublanja pod imenom ‘Žabice’.

Još jednu mađarsku skupinu predstavljali su učenici drugih razreda OŠ ‘Katarina Zrinski’ iz Sredahelja.

Posebno impresivni nastup imali su članovi KUD ‘Seljačka sloga’ Donja Dubrava.

Potom smo vidjeli ‘malce’ iz KUD ‘Zrin’ iz Legrada pa njihove nešto starije prijatelje iz KUD ‘Vidovec’ iz Vidovca Zagorskog.

Dječjim igrama i plesovima Podravine predstavili su nam se mlađa i sredna grupa HPD ‘Ferdo Rusan’ iz Virja i najposlije su nam se pjesmama i plesovima Međimurja predstavili najmlađi plesači KUD ‘Sv. Jeronim’ iz Štrigove.

Što su nam pokazali najmlađi?

Da se na njih već sutra može računati, a pogotovo su nas obradovala djeca iz Mađarske i Slovenije koja čuvaju hrvatsku riječ i pjesmu, a preko njih i običaje.

Priredbu je po prvi puta vrsno vodila domaća ‘dekla’ mlada 18-godišnja Martina Lukša.

e

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije