IZBORNA SJEDNICA skupštine Vatrogasne zajednice Međimurske županije

U petak 5. travnja DVD Goričan bilo je uzoran domaćin 25. sjednice Skupštine VZ-e Međimurske županije koja je imala izborni karakter. Kako je u uvodu istaknuo predsjednik VZ-e Mario Medved ona je osnovana 16. svibnja 1993. godine kao prva u RH, imala je 86 područnih DVD, 6 društava u gospodarstvu i 11 teritorijalnih područja. Danas ona u svom sastavu ima 11 vatrogasnih zajednica s 85 područnih DVD, 3 DVD u gospodarstvu i JVP Čakovec.

Uz 82 zastupnika iz DVD, sjednicu su uveličali glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, Željko Popović, načelnik HVZ, međimurski župan Matija Posavec, predsjednik Skupštine MŽ Mladen Novak, načelnik Općine Goričan Mario Moharić, Zlatko Orsag, počasni predsjednik VZ-e Međimurske županije kao i počasni zapovjednik VZ-e Međimurske županije Ivan Krištofić, Ivan Novak, predsjednik Kluba vatrogasnih veterana VZ-e Međimurske županije, Ladislav Söke, pročelnik područnog ureda DUZS-a Čakovec te predstavnici vatrogasnih zajednica iz Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije te gosti vatrogasci iz slovenskog Pomurja.

U ime domaćina riječi dobrodošlice gostima eminentnog skupa putio je Christijan Plakalović, predsjednik DVD Goričan, istaknuvši kako je njihovo društvo osnovano 1.888 godine.

U uvodnom izlaganju Mladena Kanižaja, zapovjednika VZ-e Međimurske županje, rečeno je kako u Međimurju aktivno radi 6.534 vatrogasca čiji je broj u stalnom porastu. Kada je riječ o vatrogasnim intervencijama, rečeno je kako ih je lani zabilježeno 719, a što predstavlja smanjenje za 163 intervencije u odnosu na godinu prije.

Zabilježena su 240 požara što je opet smanjene za 4 požara. Treba dodati da je na je na 321 intervenciji samostalno intervenirala JVP Čakovec, 300 puta su samostalno djelovala DVD, a 98 puta su djelovali zajedno. Na požarima je JVP intervenirala samostalno, 106 puta DVD samostalno, a 61 puta su intervenirali zajednički.

Kanižaj je istaknuo kako je i 2016. godina bila bogata vatrogasnim natjecanjima koja su se odvijala posredstvom vatrogasne mladeži, natjecanju vatrogasaca, vatrogasci su bili na državnom natjecanju vatrogasne mladeži i to oni iz DVD: Gardinovec, Krištanovec, Palinovec i Mačkovec kod muških te kod ženskih: Palinovec, Žiškovec i Gardinovec.

Od muških vatrogasca na državnom natjecanju su bili vatrogasci iz: Pustakovca Buzovca Putjana,, Palinovca,Savske Vesi, Palinovca i Nedelišća, a kod žena one iz: Pustakovca Buzovca, Putjana, Male Subotice, Palinovca, Malog Mihaljevca, Savske Vesi i Nedelišća. Na tom natjecanju bili su i pripadnici JVP Čakovec. Održano je Kup natjecanje HVZ za mladež, natjecanje s ručnim špricama i natjecanje s podzemnim hidrantima. Međimurski vatrogasci bili su sudionicima nekih međunarodnih i memorijalnih natjecanja.

Kanižaj je istaknuo kako je dužna pozornost dana stručnom obrazovanju vatrogasaca gdje je osposobljeno 339 vatrogasaca. Inače, cjelokupno izvješće o radu Vatrogasne zajednice je sa svim pojedinostima opisano na 32 stranice. Ono je jednoglasno i bez rasprave usvojeno pa je dosadašnje čelništvo dobilo isto tako jednoglasnu razrješnicu.

U izbornom djelu sjednice javnim je glasovanjem izabrano 17-člano Predsjedništvo zajednice, 3-člani NO, 5-člani Sud časti.

Za predsjednika je jednoglasno na mandat od 4 godine ponovno izabran Mario Medved iz Čakovca. Za dopredsjednike su tajnim glasovanjem izabrani Aleksandar Karlovčec iz Štrigove i Andreas Lisjak iz Svete Marije, dok je treći kandidat bio Zlatko Marcijuš iz Nedelišća. Po funkciji su izabrana četiri člana u Skupštinu HVZ. Zastupnik u Predsjedništvu HVZ bit će Mario Medved, a Mladen Kanižaj će biti član Operativno tehničkog stožera HVZ.

Podjela vatrogasnih priznanja

Za postignuta mjesta u bodovanju rada DVD za 2016. Priznanja su dobili DVD veta Marija u kategoriji ‘središnjih’ društava za osvojeno prvo mjesto, drugo mjesto su osvojili vatrogasci iz Donjeg Kraljevca, a treće Preloga. U kategoriji ‘ostala’ društva prvi su bili vatrogasci iz Palinovca, drugi iz Nedelišća, a treći iz Male Subotice.

Kod DVD u gospodarstvu nagrađeni su vatrogasci Čateksa. Za domaćinstvo i suorganizaciju skupštine VZMŽ u prošloj godini nagrađeni su vatrogasci Gornje Dubrave te DVD Podturen za domaćinstvo i suorganizaciju skupštine Kluba veterana.

Riječ gostiju

Ivan Novak, predsjednik Kluba vatrogasnih veterana je istaknuo ponos za njihovo 30-godišnje postojanje i njihovih 267 članova. Dušan Utroša, predstavnik slovenskih vatrogasca je uz pohvale za rad Međimuraca rekao kako glede toga moraju biti ponosni jer zadivljuju i vatrogasce u Sloveniji.

Načelnik Općine Goričan Mario Moharić iskoristio je skup kako bi istaknuo koliko Općina Goričan ulaže u rad njihovog DVD. Zahvalio se Slavku Tucakoviću što je on bio posrednik da u Goričan ‘dođe’ vatrogasna oprema u vrijednosti od 50.000 kuna, kao i za 200.000 kuna vrijednu opremu u vidu čamca i strojeva za punjenje vreća pijeskom i njihovo šivanje. Isto tako, istaknuo je veliku ulogu mjesnih vatrogasca u njihovoj životnoj sredini.

Mladen Novak je rekao kako su međimurski vatrogasci radili u turbulentnim vremenima kada su bili prva snaga u borbi s vodenom stihijom te im je glede toga izrazio čestitke i zahvalnost. Učinio je to i međimurski župan Matija Posavec koji je vatrogasce pozdravio kao partnere i prijatelje.

Istaknuo je kako je organizirani sustav vatrogastva najbolji u RH na što smo svi ponosni, a taj sustav čine ljudi koji su naše bogatstvo. Dokaz su tome Dragutin Trupković, Lucija Obadić i Laura Balog koji su nagrađeni prestižnim nagradama HVZ.

Ono što je posebno istaknuo je činjenica kako vatrogastvo mora biti iznad politike, a da su vatrogasci ponos svakog mjesta i glede toga će u svakom trenutku, kao i do sada, imati podršku MŽ. Pozdravljajući međimurske vatrogasce ispred HVZ, njen načelnik Željko Popović je istaknuo kako 20-tak godina dolazi u Međimurje na takve skupove gdje se iz godine u godinu bilježi besprijekorno djelovanje u sklopu VZMŽ.

Zahvalio im se glede toga za kontinuitet aktivnosti kojom se unaprjeđuje vatrogasna spremnost. Popović je skup upoznao s aktivnostima HVZ. Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković posebno je podsjetio na vatrogasnu mladež s kojom se Međimurci moraju ponositi jer, po njegovim riječima, ulaganje u mladost je ulaganje u vatrogasnu kulturu. Međimurskim vatrogascima je čestitao na tome što su prednjačili u borbi s nedavnom vodenom stihijom te dodao kako njihova borba i suradnja s lokalnim stanovništvom mnogima može i mora poslužiti uzorom.

Na kraju skupa je Mario Medved u osobno ime i u ime svojih suradnika uputio zahvalnost za ukazano izborno povjerenje koje će nastojati, kao i do sada, opravdati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije