SITNICE Festival radosti, mladosti, sporta, dobrote i kulture

Svečanije i radosnije nego ikada ranije u subotu (jučer) u naselju Sitnice proslavljen je Svjetski dan Roma, događanjima koji su pokazali koliko su sitnički Romi uznapredovali u svakom segmentu ljudskog života.

Bio je to uistinu festival radosti, mladosti, sporta, dobrote, druženja i kulture, kojem su nazočili i čelnici Grada, Osnovne škole, Policijske postaje i Župe Mursko Središće, te drugi gosti i uzvanici, kao i prijatelji iz drugih romskih naselja u Međimurju.

Nakon pozdravnih i čestitarskih nagovora gradonačelnika Dražena Srpaka i predsjednika VMO-a Sitnice Milorada Mihanovića, održana je nogometna utakmica između Sitnica i Roma dvaju naselja, a pobijedili su domaćini rezultatom 3:0 što je proslavljeno u brazilskom stilu. Zatim su uslijedila kulturna i zabavna događanja, a što je najvažnije u ovakvim trenucima je kako nije bilo niti najmanjeg ekscesa.

– Jako sam zadovoljan što je sve prošlo u najboljem redu i što su se svi naši gosti i prijatelji dobro osjećali. Zahvalan sam svima koji su na bilo koji način doprinijeli da priredba uspije i što se pokazalo kako su Romi uznapredovali u ponašanju, shvaćanju trenutka, gostoprimstvom za svakog čovjeka i pokazali kako Sitnice nisu više nikakva divljina i opasnost nego naselje u kojem se svatko dobronamjeran sigurno i ugodno osjeća.

Želim naglasiti kako uz Gradsku vlast, policiju, školu i vrtić, veliku ulogu u stvaranju novog čovjeka i ozračja imaju obadvije Crkve koje u naselju imaju svoje objekte, naglašava Milorad Mihanović, koji uz prvog i najdugovječnije prvog čovjeka naselja Franca Horvata, zaslužuje iskrene čestitke i pohvale za sve dobro što se događa u naselju koje ovog trenutka broji nešto više od 500 žitelja.

Mihanović kaže, kako veliki broj mladih Roma u Sitnicama mobilne i računarske naprave putem kojih se informira o mnogim zbivanjima, a potpisniku ovog teksta je osobito drago što ih najveći broj čita eMedjimurje.hr i dobrim smatra što se piše, premda bi oni voljeli da se o Romima piše više dobroga, a manje slaboga.

Do novog Svjetskog dana Roma i to će se popraviti, ali tome prvo trebaju doprinijeti sami Romi, poglavito ovi mlađi. Raduje i podatak kako sve veći broj Roma završava svih 8 razreda Osnovne škole, kao i Srednje škole, poglavito učeći za građevinarska zanimanja. Na žalost, kao i iz ostatka grada i države tako i iz Sitnica sve više njih odlazi raditi u zapadnoeuropske zemlje.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije