FOTO Svjetski dan Roma proslavljen dostojanstveno u Kotoribi

Svjetski dan Roma proslavljen je u subotu u suradnji Općine Kotoriba i ovdašnje romske udruge Za bolje sutra. Svečanost je održana u punoj dvorani mjesnog društvenog doma u dostojanstvenoj atmosferi. Nakon intoniranja državne himne čuli smo i onu romsku koje je otpjevao uz gitarsku pratnju mladi 16- godišnji Robert Ignac.

O značaju obilježavanja ovog nadnevka govorio je predsjednik udruge Damir Ignac. On je naglasio kako se Svjetski dan Roma obilježava u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. travnja1971. godine u Londonu i jedan je od najvažnijih događaja u povijesti Roma.

Istaknuo je kako prema popisu stanovništva od prije 6 godina u Hrvatskoj živi 16.975 Roma, a najviše ih živi upravo u našoj županiji. Dodao je da su, i ako najbrojnija nacionalna manjina, još uvijek u podređenom položaju naspram većinskom stanovništvu.

– Raduje što se unatrag 16 godina nešto više radi na uspostavi ravnopravnosti, no to još uvijek ide presporo, istaknuo je Ignac. Predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Općine Kotoriba Nenad Oršoš je ukazao na probleme s kojima se susreću njegovi sunarodnjaci u Kotoribi te je rekao kako im je primarni cilj suživot s domicilnim stanovništvom i da većina njih ne prihvaća kolektivnu odgovornost za ekscesne situacije u koje ih dovode sunarodnjaci. Zahvalio je Općini Kotoriba što prepoznaje njihove probleme i s njima zajedno ih nastoji prevladati.

Čestitajući im njihov dan, općinski načelnik Ljubomir Grgec je rekao kako su problemi Roma u Kotoribi problemi svih Kotoripčana pa zato Općina čini napore kako bi se oni zajednički prevladali, a to se može učiniti na način da Romi poštuju sredinu u kojoj žive. Pozvao ih je da pruže suradničku ruku svojim sumještanima uključivanjem u društveni i ini život mjesta.

Pohvalio je mlade Rome koji se uključuju u srednje škole, a Općina takvima nastoji pomoći. – Segregacije u Kotoribi neće biti dok sam ja načelnik, poručio je. O onome što se radi u odgojno- obrazovnoj sferi govorila je ravnateljica OŠ Jože Horvata Kotoriba Snježana Matoš, prof. Istaknula je kako u školi uvažavaju njihove posebnosti što je dokaz da su taj nadnevak obilježili u njihovoj instituciji.

Izrazila je zadovoljstvo, za razliku od ranijih godina, čak 90 % učenika završava osnovno obrazovanje, a raduje i to što su oni najmlađi uključeni u predškolski odgoj te im je poručila kako je za mlade najvažnije obrazovanje.

Izveden je kraći kulturni program u kojem su sudjelovali mali zborski pjevači mjesne OŠ pod vodstvom Klaudije Vidović, prof., Kotoripske mažoretkinje i već spomenuti Robert Ignac. Svečanost je završila zajedničkim domjenkom za sve prisutne.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije