HUDA JAMA Film prikazan u čakovečkom Centru za kulturu

Centar za kulturu Čakovec u srijedu, 29. ožujka ugostio je dokumentarni film slovenskog autora Romana Ljeljaka ‘Huda Jama’. Organizatori prikazivanja fima bili su Radio 105 iz Selnice i HVIDR-a Jug Čakovec.

Huda Jama je naselje u sastavu općine Laško u Sloveniji. Blizu naselja nalazi se rudnik Huda jama. U sklopu rudnika je Barbarin rov u kojemu je 2009. godine pronađena masovna grobnica.

Huda Jama je jedno od brojnih mjesta na kojima se nalaze žrtve poslijeratnih masovnih ubojstva jugokomunista. U rudniku je slovenska državna komisija do kraja 2009. pronašla posmrtne ostatke 726 ubijenih bez prostrijelnih rana, koji su po pretpostavci živi zakopani.

Roman Leljak, slovenski publicist i istražitelj Udbinih arhiva iz Slovenije i jedan od rijetkih autora niza knjiga kojima se razobličava djelatnost bivše jugoslavenske službe državne sigurnosti pa tako i u ovom potresnom filmu, tog je dana bio gost na dobro posjećenoj projekciji u Čakovcu.

Pavo Jazvić ispred organizatora HVIDRE Jug rekao je da je svrha prikazivanja filma u Čakovcu istina o stradanjima Hrvata u II. svjetskom ratu te godinama poslije njega, dok je Ivan Mezga, vlasnik Radija 105, naglasio kako je važno da državotvorci i domoljubi spoznaju istinu o prošlosti i povijesti našeg naroda i da ova promocija ima koristi za cijeli naš kraj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije