INFOKUP Samuel Sobočan i Martin Josip Kocijan državni prvaci iz informatike

Udruge ‘Mladi informatičari Strahoninca’ (MIS) i Međimurski informatički klub (MIK) Čakovec su imale 3 predstavnika na državnom natjecanju iz informatike koje se održalo u Primoštenu od 14. do 17. ožujka i to u najzahtjevnijoj kategoriji – primjena algoritama. To su učenici Samuel Sobočan (5. razred II. OŠ Čakovec), Martin Josip Kocijan (1. razred Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec) i Vedran Cifrek (8. razred OŠ Novi Marof).

Natjecanje za srednjoškolce održalo se u 2 dana. Prvi dan natjecanje za srednjoškolce je trajalo 3 sata i bilo je iznimno napeto. Martin Josip Kocijan je dijelio prvo mjesto s još petoricom učenika. Drugi su dan pred natjecatelje stavljeni još teži zadaci i nakon 4 sata ekstremno teškog rješavanja, kao pobjednik je izašao Martin Josip.

Njemu je to već peta titula državnog prvaka iz informatike. Programiranjem se počeo baviti već u trećem razredu osnovne škole u udruzi ‘Mladi informatičari Strahoninca’ s kojom ‘Međimurski informatički klub Čakovec’ partnerski priprema djecu za sva natjecanja iz programiranja.

Predanim je radom u udruzi, u Gimnaziji te na informatičkim kampovima došao do ovog značajnog uspjeha. Martin je ove godine osvojio i prvo mjesto u svih sedam kola Hrvatskog otvorenog natjecanja u informatici te tako postao prvak u oba informatička natjecanja u Republici Hrvatskoj. Njegovi mentori su Miljenko Blažeka i Dejan Drabić.

Samuel Sobočan je osvojio prvo mjesto u kategoriji 5. razreda osnovnih škola s osvojenih 90 bodova, gotovo trostruko više od drugoplasirane učenice, dok je Vedran Cifrek bio nešto manje ‘sreće’ ove godine te je osvojio 10. mjesto u kategoriji 8. razreda osnovne škole.

No, plasman trojice članova na državno natjecanje samo pokazuje kvalitetu predanog i kontinuiranog rada te pozitivne suradnje sa školama u cilju razvoja STEM vještina i kompetencija kod djece.

U sklopu projekta ‘Želim biti programer’, sufinanciran od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, udruge MIK i MIS u suradnji s partnerskim školama, Gimnazijom Josipa Slavenskog Čakovec i III. OŠ Čakovec, pripremaju djecu u širokom spektru tečajeva i radionica.

Kako primjene računalnih algoritama, tako i robotike, web tehnologija, internet stvari te razvoja softvera. Naravno, i djeca drugih škola sudjeluju u njihovim tečajevima i radionicama, a koji se provode u prostorima Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TICM). Tehnološko-inovacijski centar Međimurje je važan čimbenik suradnje i poticaja iz gospodarskog sektora u stvaranju budućih IT stručnjaka neophodnih tržištu rada.

Bilo je još međimurskih predstavnika. Predstavnici OŠ Goričan Patrik Arambašić, Antonio Ivanović i Florijan Gotal osvojili su treće mjesto u kategoriji ‘Razvoj softvera’ s projektom ‘Bolja škola’. Njihov mentor bio je Alan Belak. U istoj kategoriji, predstavnici I. OŠ Čakovec Sven Grozdek, Benjamin Hižman i Karlo Kolac s mentoricom Ivanom Ružić zauzeli su 4. mjesto.

U kategoriji ‘Osnove informatike’ natjecala su se dva predstavnika II. OŠ Čakovec. Jakov Novak, čija je mentorica bila Iva Naranđa, zauzeo je odlično drugo mjesto, a Petar Belošević deveto. Njegov mentor bio je Gordan Bartolić.

Ovogodišnje natjecanje za Međimurce još uvijek nije završilo. Martin Josip Kocijan je pozvan na Hrvatsku informatičku olimpijadu koja će se održati već sljedeći tjedan, 25. ožujka, u Zagrebu. Na tom će se natjecanju izabrati ekipa za dodatne pripreme i sudjelovanje na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u Teheranu.

Još trojica članova plasirala su se i na Juniorsku hrvatsku informatičku olimpijadu, a to su Samuel Sobočan, Matija Bujanić i Vedran Cifrek. Oni će se 29. lipnja na ljetnom informatičkom kampu na otoku Krku boriti za ulazak u četveročlanu ekipu koja će Hrvatsku predstavljati na Juniorskoj informatičkoj olimpijadi u Bugarskoj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije