ČAGI Školski list već 25 godina uveseljava gimnazijalce

Gotovo svaka škola diljem Hrvatske ima svoj školski list, no jedan se redovito ističe među njima, posebno u Međimurskoj županiji. Riječ je o školskom listu Čagi Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu. Koliko se njegova kvaliteta pokazala kontinuiranom, pokazuje i to što Čagi ove godine slavi 25 godina svog postojanja te je ponovno predložen za državno natjecanje LiDraNo. Svim bivšim gimnazijalcima sam spomen Čagija razvuče osmijeh na licu i vrati nas u neke jednostavnije dane.

Danas su njegove urednice Martina Mavrek, profesorica anglistike i kroatistike, te Maja Nedeljko, učenica 3.b razreda općeg gimnazijskog smjera, a velik doprinos daje i profesorica Helena Zečar Lajtman. Prof. Mavrek i Maja otkrile su nam kako nastaje Čagi, koje su teme najčitanije među gimnazijalcima i zašto je uopće važno ponuditi mladima kvalitetan novinski sadržaj.

Učenik osmislio ime lista

Čagi je bio pokrenut davne 1992. na inicijativu profesora Ivana Pranjića, koji je i bio njegov prvi urednik. Zanimljivo ime koje je skraćenica od riječi “čaganje” i “čakovečka gimnazija” osmislio je tadašnji učenik Tomislav Novinščak.

Tijekom godina izmjenjivali su se urednici pa su tako nove stranice nastajale pod vodstvom profesora Miroslava Gakića, današnjeg knjižničara Gimnazije, profesorice Zlatke Grahovec Soldat i profesorice Helene Zečar Lajtman.

U vrijeme izlaska prvog broja današnja urednica, prof. Mavrek, tek je započela svoje školovanje u Gimnaziji i sjeća se oduševljenja s kojim su ga tadašnji učenici prihvatili, a jednako je i sa svakim novim brojem.

– Svaki urednik unio je nešto novo u Čagi prema vlastitim idejama. Početak je bio skromniji, bilo je manje stranica te je grafički bio jednostavniji, ali je bio rađen s mnogo početnog entuzijazma i bio vrlo zabavan. Čagi je kroz godine rastao i razvijao se u različitim smjerovima, ovisno o uredniku. Prof. Gakić je posebnu pažnju pridavao grafičkom izgledu i fotografiji te se trudio da mu teme budu aktualne. Novi format, koncept i stalne rubrike uvela je prof. Grahovec Soldat. S druge strane, svaka je generacija učenika koji su surađivali na stvaranju novih brojeva dala svakom broju svoj pečat, pojasnila nam je profesorica Mavrek.

Zaljubljenice u novinarstvo hrabro zakoračile u novu ulogu

Učenica Maja Nedeljko uz profesoricu Martinu Mavrek predvodi grupu novinara koja svake godine daje sve od sebe kako bi Čagi bio što kvalitetniji i zanimljiviji učenicima. Iako ni jedna ni druga sve do preuzimanja novih uloga nisu imale iskustvo uređivanja časopisa, odlično su se snašle pa s nestrpljenjem očekuju i izlazak jubilarnog 25. broja Čagija.

Kako bi nastao novi broj Čagija, potrebne su višemjesečne pripreme, no zato krajnji rezultat uvijek nadmaši očekivanja.

– Proces počinje sastancima novinara gdje razvijamo ideje, uglavnom metodom oluje ideja. Na tim se inicijalnim sastancima odabire tema broja, dogovaraju se ostale rubrike i teme koje će se obrađivati. Zatim slijedi podjela zaduženja prema osobnim afinitetima novinara, razrada ideja te konkretno ostvarivanje zamišljenog, govori nam prof. Mavrek.

Tijekom procesa dodaju se i mijenjaju prilozi, a kako svaki članak treba i dobru fotografiju, školski fotografi imaju pune ruke posla. Nakon završetka, sav materijal ide u prijelom i tisak, a potom u ruke nestrpljivih gimnazijalaca i profesora.

U školskom se listu obrađuju teme vezane uz školski život, a posebno mjesto zauzimaju događanja poput tradicionalnog prosinačkog Sajma dobrote, Fašnika, sportskih događanja i uspjeha pojedinih učenika na županijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima. Ipak, s najvećim se oduševljenjem još uvijek čita rubrika ‘Zlevanka’ koja uključuje bisere učenika i profesora zabilježene na nastavnim satima.

– Čagi izlazi jednom godišnje, a nudi vijesti i aktualnosti iz školskog života. Uvijek se pomno bira i razrađuje tema broja, a osim spomenutih sadržaja, velika se pažnja posvećuje i temama iz kulture, gimnazijskim projektima, zanimljivostima iz zbornice te intervjuima s povodom, govori nam Maja.

Kvalitetan novinski sadržaj prepoznala i struka

Da se trud svih dosadašnjih urednika i novinara itekako isplatio, potvrdilo je i već i nekoliko prijedloga za državno natjecanje LiDraNo. Priznanje je stiglo i ove godine, a Maja i prof. Mavrek ne kriju zadovoljstvo time.

Sve to ne bi bilo moguće da novinari amateri ne rade entuzijastično na Čagiju i da čitateljima ne nude kvalitetan novinski sadržaj, što je od presudne važnosti za njihovo razvijanje mišljenja, stavova i osobnosti.

– Mladi čitatelji trebaju kvalitetni materijal koji ih intrigira i navodi da propituju. Oni koji sudjeluju u njegovom stvaranju, s druge strane, imaju priliku izraziti se na različite načine, ali isto tako stvaranjem novinarskih sadržaja i izražavanjem svojih mišljenja dobiti potvrdu vrijednosti svojih stavova. Osim toga, školske novine razvijaju interes za život u školi i potiču čitatelje da aktivnije sudjeluju u događanjima u školi te ostave i svoj obol u to kratko vrijeme u kojem su tu. U budućnosti će možda na isti način sudjelovati u životu zajednice u kojoj će živjeti, zaključuje prof. Mavrek.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije