ZA SREĆU Međimurka skupila 15.000 djetelina s četiri lista

Djeteline s četiri lista počela sam skupljati prije devet godina i više ne mogu prestati. Tražim ih čak i po kiši, rekla je Bernarda Tompoš (78) iz Savske Vesi.

Do sada ih je prikupila čak 15.000, a sve ih čuva u herbariju koji je sama izradila. Skupljati djeteline počela je nakon smrti supruga, pišu 24sata.hr.

– Trebala sam neki hobi da odagnam crne misli. Počela sam tražiti djeteline s četiri lista te sam shvatila da me traganje za njima jako opušta i usrećuje. A onda se još ispostavilo da sam vrlo uspješna u pronalaženju tih malih ‘srećonoša’. Jednom sam ih u roku od sat vremena pronašla oko stotinu – pohvalila nam se Bernarda.

Tijekom godina se uvjerila, kako kaže, da ne može svatko pronaći djetelinu s četiri lista.

– Poznajem ljude koji bi silno željeli pronaći takve djeteline i prilično se trude, ali jednostavno nikad nisu našli ni jednu. Mislim da je stvar u tome što morate istinski uživati u traganju za njom kako biste je pronašli – otkrila je Bernarda trik za pronalaženje sretne djeteline. Dodala je da misli kako je zdravlje najveća sreća te da ga ona ima naprete, pišu 24sata.hr.

– Unatoč godinama, nemam nikakvih bolesti, jedino me noge malo bole od starosti. Imam i izvrstan vid te djeteline tražim bez naočala. Moguće je da su mi djeteline donijele dobro zdravlje. Neki su mi savjetovali da igram loto jer su mislili da će mi djeteline donijeti veliki dobitak. Međutim, u to ne vjerujem.

Uostalom, djeteline ne skupljam da bih postala velika sretnica, nego zato što to volim – iskrena je baka Bernarda. Osim ovog, Bernardi je hobi i kuglanje. Članica je udruge Jug Čakovec, preko koje s ostalim penzionerima odlazi na razne izlete i zabave te tamo kugla. Osvojila je čak i medalju. Ni na tim izletima Bernarda ne zaboravlja provjeriti svaki travnjak.

Zbog djetelina više uopće ne hodam uspravno. Neprestano sam pognuta kako bih što bolje uočila djetelinu s četiri lista. Već me svi znaju po tome – tvrdi umirovljenica. Otkrila je da je jednom pronašla i djetelinu s osam listova. Nakon što ju je osušila, stavila ju je u okvir za sliku jer je na nju iznimno ponosna.

– Pronašla sam i djeteline sa sedam, šest i pet listova, ali to su stvarno rijetki primjerci – zaključila je Bernarda koja ima dvoje djece, troje unučadi i praunuka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije