DDICP ČAKOVEC ‘Humanost znači djelovati’

Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije na svojoj izbornoj skupštini predstavilo je novu akciju koju je pokrenulo društvo pod nazivom ‘Humanost znači djelovati’. Pokrenuta akcija ima tri bitne komponente.

Prva komponenta se odnosi na početnu ideju kreiranja novih iskaznica za redovne članove Društva koji imaju 30 ili više posto tjelesnog invaliditeta. Nova iskaznice su plastificirane, veličine osobne iskaznice sa slikom i osnovnim osobnim podacima.

Na poleđini iskaznice nalazi se sljedeći natpis: ‘Ova članska iskaznica izdana je osobi oboljeloj od mišićne distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih bolesti, osobi oboljeloj od cerebralne i dječje paralize, osobi s plegijama te osobi s invaliditetom od najmanje 30% tjelesnog invaliditeta s područja Međimurske županije’.

Druga komponenta ove akcije je osiguravanje prava prednosti osobama s invaliditetom. Osobe s invaliditetom imaju potrebe kao i svaka druga osoba, no za ostvarenje te svoje potrebe ne mogu čekati u redu. Cilj akcije je ponovo podsjetiti na pravo prednosti osoba s invaliditetom, jer se ono često zaboravlja.

S novim iskaznicama osobe s invaliditetom iskazuju svoj invaliditet i moći će ostvariti svoja prava koja im pripadaju. Predsjednica Društva predstavila je i izrađene naljepnice sa znakom prava prednosti. Naljepnice će se podijeliti ustanovama, javnim i državnim tijelima, bankarskim institucijama i drugim pravnim osobama čije usluge koriste osobe s invaliditetom, a s ciljem podsjećanja službenih osoba na pravo prednosti osoba s invaliditetom.

S druge strane, naljepnice trebaju podsjetiti i građane da osobe s invaliditetom ne mogu čekati u redu, da ostvarivanje prava prednosti predstavlja veliko olakšanje i pomoć osobama s invaliditetom zbog mnogobrojnih specifičnosti uvjetovanih invaliditetom.

Uvažavanjem, poštivanjem i pomaganjem pojedincima u potrebi svako može pridonijeti stvaranju boljeg i ljepšeg svijeta. ‘Humanost ne znači misliti lijepe misli. Humanost znači djelovati’.

Treća komponenta ove akcije je osiguravanje mogućnosti kupnje proizvoda u određenim trgovačkim kućama uz odobrene popuste osobama s invaliditetom, koje posjeduju člansku iskaznicu Društva. Unatrag mjesec dana Društvo je krenulo sa zamolbama prema različitim, velikim i malim trgovačkim kućama, malim obrtima, uslužnim djelatnostima radi ostvarivanja prava na popust za kupnju određenih proizvoda i usluga.

Rezultat zamolbi su sklopljeni ugovori o pravu na popust na kupnju koji se ostvaruje na temelju iskaznice. Tako su sklopljeni ugovori sa slijedećim trgovačkim i uslužnim subjektima: Bat d.o.o. Čakovec, Tvornica stočne hrane d.d. – Prodajni centar GRAMA, Čakovec, Salon Ljepote Selfie d.o.o. Čakovec, Fenix, Trgovački centar Kaufland, Vito d.o.o. Strahoninec, A.M.C. Međimurje d.o.o. Čakovec, Toplice Sveti Martin d.o.o. Sveti Martin na Muri.

S akcijom nastavljaju dalje i nadaju se da će njezin značaj prepoznati i druge trgovačke kuće i ostali uslužni subjekti te i na taj način iskazati svoju socijalnu osjetljivost.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije