NA DANAŠNJI DAN prije 102 godine rođen je Joža Horvat

Dana 10. ožujka 1915. godine rodio se najpoznatiji književnik međimurskih korijena – Joža Horvat. Rodio se Kotoribi gdje je i živio do svoje desete godine, kada njegov japa seli cijelu obitelj u Zagreb.

No, prve godine djetinjstva i dječaštva uz prostranu prirodu rijeke Mure bile su dovoljne da u Joži stvore moć imaginacije i osjećaj beskrajne slobode, elemente koje će Joža cijelog života nositi u sebi i pretakati u svoja brojna književna djela.

On nikad nije zaboravio svoje rodno Međimurje i uvijek se vraćao svojem rodnom zavičaju, bilo kroz prisjećanja u svojem pisanju, bilo fizičkim boravkom između Mure i Drave. Joža je napustio ovaj svijet u listopadu 2012. godine, no njegova djela ostaju trajna vrednota hrvatske kulture i književnosti.

Njegova djela prevedena su na brojne svjetske jezike, a Besa je i danas najbolji putopis napisan na ovim prostorima. Autor je “Mačka pod šljemom”, “Sedmog be”, “Molitve prije plovidbe” i brojnih drugih knjiga. Život ga nije mazio u životu je ostao bez oba sina.

Jednog je odnio ocean za jedne jedriličarske avanture, a drugi je nesretno stradao zbog teške bolesti. Uvijek je volio dolaziti u Kotoribu, volio je ribolov, a najdraža međimurska pjesma bila mu je Mura, Mura globoka si voda ti.

Škola u Kotoribi danas s ponosom nosi njegovo ime.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije