VJERNICI IZ ŽUPE sv. Roka hodočastili u Brezje, Bled i Ljubljanu

Župnik župe sv. Roka iz Draškovca Matija Vonić i oko 60-ak vjernika hodočastili su 4. ožujka u Sloveniju, a kako su se proveli napisao je sam župnik u putopisu koji vam donosimo u cijelosti.

Uputismo se rano ujutro 4. ožujka put Slovenije. Ukupno 60 naših župljana i prijatelja iz drugih župa zajedno s našim vodičem Mijom Rak i vozačem Damirom iz Donjeg Vidovca, proživjeli smo dva zaista lijepa dana. Iako nas nije vrijeme pratilo, ali važnije od svega je osjećaj zajedništva i blizine.

Naša prva postaja bilo je svetište Majke Božje u Brezju. Kolika je blizina i razumijevanje sa Slovenskim narodom može se i tu osjetiti. Braća Franjevci su nas veoma lijepo dočekali i omogućili nam svetu misu u svetištu ‘Marije pomagaj’.

Mala pozlaćena kapela koja se nalazi u sastavu velike crkve posvećena svetom Vidu. ‘Hodočašćenje je odraz našeg života, a hodočasnička svetišta odraz su nebeskog Jeruzalema.’ Sveti otac Ivan Pavao II je rekao 17. svibnja 1996. hodočasteći u Brezje.

Poslije dobroga gulaša kojim nas je počastio i okrijepio naš vodič Mijo ,na čemu mu zahvaljujemo, krenuli smo dalje na našem hodočasničko-izletničkom putu.

Stigosno na Bled. Bled je gradić i sjedište istoimene općine u Republici Sloveniji. Nalazi se na Bledskom jezeru (slovenski: Blejsko jezero), par kilometara južno od Austrijske granice i 50 kilometara sjeverozapadno od Ljubljane, glavnog grada Slovenije.

Mjesto je poznato zračno ljetilište i ima nešto više od 5.000 (popis iz 2002), dok općina ima 11.300 stanovnika. Nalazi se u gorenjskoj regiji.

Nakon prvog neuspjelog pokušaja da s čunom prijeđemo na otočić ipak smo uspjeli s druge strane dobiti dva ‘gondolijera’ koji su nas 23 prevezli na otočić. Bilo je smijeha i dosjetki glede vode i glede barke.

Ušli smo u prekrasnu crkvicu na otoku.

Jednom godišnje, na Božić, oživljava legenda na poznatog Bledskom jezeru o potopljenom zvona. Uz pomoć Društva za podvodne aktivnosti Bled želi zvono diće iz dubine jezera.

Takozvani ‘želi zvono’ je u 1534. izlio Franziskusu Patavinus u talijanskoj Padovi. Nekako u to vrijeme u dvorcu Bled je živjela mlada, neutješna udovica. Njezin suprug je ubio razbojnika i njegovo tijelo bačeno u jezero. Skupila je sve svoje zlato i srebro, i dala zvono za kapelicu na otoku.

Međutim, tu nije stigao. Teške oluje i potonula vrijednost broda i brodaraca. Čak i danas, ponekad u vedrih noći podigne se iz dubina. Očajna udovica nakon nesreće prodade sve svoje posjede, donirao sredstva za novu crkvu na otoku, a potom je ušla u samostan u Rimu. Tu pobožno živi do svoje smrti.

Nakon njezine smrti, Papa je posvetio zvono i poslao ga na Bledski otok. Tko tim zvonom zazvoni ‘Dama na jezeru’, i želja mu se ispuni. Tako legenda, koja uključuje međunarodnu sagu o ‘potopljenom’ zvonu i idealiziranu povijesnu pojavu ‘Zvona želja’.

Gotovo svi smo se iskušali u potezanju užeta i mnoštvo želja se vinulo prema nebu. I naši zvonari iz Donjega Kraljevca prisjetiše se davnih dana kada su se zvona ručno potezala.

Pomalo promrzli vratismo se u topli hotel Jelovica.

Drugi dan nas je iznenadio svojom ljepotom prirode i znamenitostima koje smo vidjeli. Krenuli smo do slapa Savice. Nakon 553 stepenice oni najhrabriji dođoše do prekrasnog vidikovca na slap. Nezaboravno iskustvo i pogled. Vratismo se do našega busa i krenusmo do Bohinjske Bistrice gdje smo imali svetu misu.

Ljubljana se prekrasno smjestila uz rijeku Ljubljanicu. Ponad grada nadvija se prekrasni Stari grad, kojeg smo posjetili uspinjačom. Šetnjom smo prešli preko Zmajskog mosta, uz Ljubljanicu do crkve Uznesenja BDM, prekrasne franjevačke crkve.

Ispred na trgu nalazi se kip poznatog slovenskog pjesnika Franca Prešerna. Ljubljanicu smo prešli preko lijepog Tromostovja.

Gradska vijećnica i lijepa fontana Francesca delle Robe su odmah pred nama. U blizini je tržnica, jedno od mnogih djela Jože Plećnika. Na koncu smo posjetili katedralu sv. Nikole.

U slobodnom vremenu okrijepili smo se ručkom, a potom krenuli do nadaleko poznatih Trojana i uzeli pozamašnu porciju krafni. Veseli i ispunjeni ljepotama i zakjedništvom,vratismo se našim domovima.

Ova naša hodočašća i izleti još više nas učvršćuju u tome da je lijepo svugdje otići e kako bismo svoje još više cjenili i voljeli. Zahvalni smo svima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije