PRETPREMIJERA Čakovčanin Igor Baksa glavni glumac u filmu

U čakovečkom Centru za kulturu u petak, 10. ožujka s početkom u 20 sati održat će se pretpremijera filma ‘Jedno ubojstvo za van’. Režiju potpisuje Luka Duvančić, a filmu glumačku ekipu prevodi Čakovčanin Igor Baksa.

Riječ je o prvom dugometražnom filmu Autonomnog kulturnog centra koji je proizveden u Filmskoj radionici Medika, programu pokrenutom 2009. godine u sklopu Attackove tvornice. Cilj programa je omogućiti mladim zaljubljenicima u film da u suradnji s profesionalcima ostvare prvo praktično filmsko iskustvo.

“Baksa u filmu tumači smotanog učitelja zemljopisa, Kazimira, kojem u posljednje vrijeme ne cvatu ruže: ostavila ga je supruga Sanja, dobio je otkaz na poslu, računi za režije se gomilaju, zima je oštra a budućnost neizvjesna. Na izmaku snaga, Kazimir zasniva zločinački plan u kome će mu pomoći njegova neurotična sestra Tamara”, stoji u najavi “Jednog ubojstva za van”.

Glumačku ekipu predvodi Igor Baksa, poznat iz predstava Scene Gorica, Teatra Poco Loco, Exita, Gavelle, Komedije, čakovečkog Pinkleca i varaždinskog HNK, a na glazbenoj sceni kao kantautor i frontmen benda Kom3dija. Baksine partnerice također se prvi put pojavljuju u cjelovečernjem filmu, premda iza sebe imaju nekoliko kratkih: Tajna Peršić studirala je glumu u Bratislavi i Varšavi, a kod nas je najbolje poznaje najmlađa publika, po nastupima u predstavama Tigar teatra i brojnim crtićima (npr. Praščić Peppi); u “Ubojstvu” se pojavljuje kao frustrirana spisateljica ljubavnih romana Tamara.

Pomalo fatalnu Sanju glumi Marina Stanger, diplomirana mlada glumica iz Rijeke dosad poznata iz nekolicine predstava, kratkih filmova, reklama i videospotova. U ulozi zagonetnog mlađeg brata Vatroslava pojavljuje se Marin Bukvić, glumac i dramski pedagog u zagrebačkom Medley Teatru, a brojnim se debitantima u ulozi vrlo zločeste bake pridružila najnagrađivanija hrvatska glumica Marija Kohn, sklona izazovima i 60. godina nakon vlastitog debija u filmu “Svoga tela gospodar”.

U ostalim ulogama pojavljuju se prokušana glumačka lica kao što su Pero Juričić, Nikša Marinović i Neven Aljinović-Tot, ali i brojna nova, poput mlade Zadranke Ene Begović, djevojčice Vide Munjize, punk-legendi Željka Zebića i Igora Pacalosa, plesačice i akrobatkinje Nikoline Komljenović i mnogih drugih, uključujući i dramsku skupinu Osnovne škole Petra Zrinskoga.

Ovaj hrvatski niskobudžetni igrani film financiran je od strane Ministarstva kulture i Grada Zagreba – gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport. Besplatne ulaznice podižu se na blagajni Centra za kulturu Čakovec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije