MEĐIMURSKA HRVATSKA Talentom i olovkom stvara ljepšom svakodnevnicu našu

Nekako je ljudima u krvi Međimurje opisivati kao radničko, gotovo proletersko, težačko, trpeće i teškom grudom stvorenom i održavanom. U stvarnosti uistinu to nije tako, o čemu svjedoči tisuće zapisa, fotografija, slika i sjećanja živućih ljudi.

Hrvatsko Međimurje je posebno samo po tome što je jedino smješteno između dviju rijeka koje izviru u Zapadnoj Europi i u svom bijesu snage i ropstva naš zavičaj poplave u svako doba godine. Prepuna je međimurska Hrvatska časnih i dičnih ljudi, vrhunskih sportaša, uspješnih gospodarstvenika, doktora znanosti, crkvenih visoko dostojanstvenika i drugih zanimanja i zvanja kao i u ostalom dijelu lijepe naše domovine.

Međimurska Hrvatska gradi se i ljepšom čini i na druge načine, a tu spada i likovna umjetnost, a jedan od tih i takvih graditelja je Rene Hoblaj iz Merhatovca, mladić čiji talent je prepoznat još u godinama dječaštva i danas cvijeta ljepotom cvjetova međimurskih.

– Je, sada sam u 15. godini života, a već je 10. godina kako se bavim crtanjem slika na kojima su stvarni likovi, dakle moj stil je čisti realizam. Čim sam mogao uzeti olovku i papir u ruku crtao sam druge stvari i drugačije motive od mojih prijatelja i to traje evo već 10 godina, kaže nam Rene.

Dodao je da je zavolio običnu olovku koja je jedina stvarna, sve drugo je kemijsko, a isto tako i likove, koji su stvarni, a ne iz priča djedova i baka. U početku ih je bilo mnogo i iz raznih područja života, a sada su to svjetske pjevačke zvijezde, David Bowie, Slash i drugi, a zatim i glumci te scene iz pojedinih filmova.

– To znači da su mi u prvom planu lica ljudi i osoba, a upravo preko lica se iščita osjećajnost tih ljudi, a to mi puno znači u svakodnevnom životu, spoznajama i određuje me prema stvarnosti koja drugačija dolazi svakog novog dana, kaže o sebi i svojem likovnom, zapravo umjetničkom izričaju Rene Hoblaj iz Merhatovca, učenik Srednje škole Čakovec, kojemu je živući uzor Jura Bedić, Čakovčanec sličnih pogleda na život i umjetnost.

Na život kojim će biti ponosna Međimurska Hrvatska svjesna kako joj je potreba svoje kćeri i sinove u krilu svome zadržati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije