KVITROVEC – MAŠKORI U utorak povorka i paljenje maske

U našim krajevima nadaleko poznata kulturno umjetnička udruga Kvitrovec-maškori ove godine obilježava 16. godinu rada te se može pohvaliti stalnim rastom udruge te ulaganjem sve više truda kako se ne bi bacili u zaborav ciljevi osnutka ove udruge – prezentacija fašničkih običaja našeg kraja te sačuvanje naziva nekadašnjeg sela iz kojeg potječe.

Naime, KUU Kvitrovec dolazi iz općine Domašinec, a Kvitrovec je bio zaseban dio iz kojeg potječu poznati izrađivači ove unikatne paljene drvene maske. Ovakva maska se počela u našim krajevima raditi u 60-tim godinama prošlog stoljeća od predaka današnjeg predsjednika udruge Dragutina Jalšovca.

Udruga je nastala 2001. godine sa željom da se prikaže starinski način obilježavanja fašnika našeg kraja te sačuvaju vrijednosti kulturne baštine. U sklopu udruge održavaju se svake godine radionice za najmlađe učenike OŠ Domašinec kako bi se upoznali s izradom ovih za to selo tipičnih maski.

Udruga je član Turističke zajednice Međimurske županije u okviru koje obilazi fašničke manifestacije diljem i izvan naše zemlje, a ove godine se mogu pohvaliti sa najviše nastupa do sada pa su tako sudjelovali na najvećim karnevalskim manifestacijama u Đakovu, Labinu, Ptuju i Zagrebu, a predstoji još ljetni karneval u Senju i Kraljevici.

Maske se izrađuju od drva vrbe i topole tehnikom kopanja, u raznim likovima poput smrti, seljaka, vještice, vola te vraga, a ukrašavaju ih pravi rogovi od istarskog vola, jarca, ovna ili jelena

Zvoncima te klepetanjem maškori tjeraju zimu te sve ono šta je zločesto kako bi ubrzali dolazak proljeća te izmamili osmjeh pratitelja karnevalskih običaja. Stoga vas sve skupa pozivaju da im se pridružite na današnjoj povorci, u utorak s pokretom u 12 sati od škole (OŠ Domašinec i Limena glazba Domašinec).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije