ČAKOVEC OPSJEDNUT MAŠKARAMA Bilo je ludo i nezaboravno

>> Nagrađene maske na čakovečkom Fašniku (Nedjelja, 26.2.2017.) Foto: Miroslava Novak

Posljednje nedjelje u veljači pojedinačne i skupne maske su zavladale ulicama Čakovca. Naime, u organizaciji Turističke zajednice Grada Čakovca održan je 53. Međimurski fašnik.

>>> FOTOGALERIJA: 53. Međimurski fašnik u Čakovcu 1. dio

>>> FOTOGALERIJA: 53. Međimurski fašnik u Čakovcu 2. dio

>>> FOTOGALERIJA: 53. Međimurski fašnik u Čakovcu 3. dio

>>> Nagrađene maske na čakovečkom fašniku

Fašnička manifestacija jedna je od rijetkih u Hrvatskoj koja njeguje tradicionalne fašničke običaje. Naime, samo se u Čakovcu moglo vidjeti na koji način se Fašnik, odnosno završetak zime obilježavao u prošlim vremenima, samo ovdje se moglo vidjeti kako su se ljudi nekad maskirali u Međimurju, ali i ovom dijelu Europe.

Upravo glede toga u Čakovec su došle 22 skupine iz Međimurja i drugih dijelova Hrvatske s preko 900 pojedinaca. Svi su oni prošli kroz špalir znatiželjnika, među kojima je bilo mnogo maskiranih dajući na taj način obol manifestaciji, do središnje pozornice na glavnom čakovečkom trgu.

Stekli smo dojam da je to bilo nadmetanje koja će skupina izvornije, maštovitije i kreativnije prikazati masku i kraj iz kojeg dolaze, a u čemu im je znalački pomagao voditelj priredbe Zlatko Nedeljko – Pepsi.

Ocjena je, da su u tome u cijelosti uspjeli što je pokazalo oduševljenje znatiželjnika. Uz povorku tradicijskih i svjetovnih fašničkih maski i običaja, na kraju je uslijedio obračun s krivcem za sve dosadašnje nevolje.

Manifestaciju je pratio veliki broj gledatelja, duž ulice Kralja Tomislava do Trga Republike, a prema ocjeni organizatora njih je bilo više od 7000, brojka koja je nadmašila sve dosadašnje.

Za sve postignuto i prikazano uslijedile su nagrade tvrtke METSS d.o.o. iz Čakovca koja je osigurala je sponzorstvo u iznosu od 5.000 kuna, a kojim su nagrađeni najbolji.

Najbolje tradicionalne maske ovogodišnjeg međimurskog fašnika suKUU Lafra Turčišće, Podturenska čaplja i snehe – Podturen, Međimurske krave – Novo Selo na Dravi, Mukavci i Coprnice iz Zasadbrega, najkreativnija maska posjetitelja je ona Gordane Šoltić Siladi iz Čakovca.

Najsimpatičnija maska bila suGospoda’ iz Štefanca, najstrašnija maska međimurskog fašnika bili su, očekivano, Svetomartinski krampusi, najkreativnija grupa bili su ‘Pirati’ iz Macinca, najslađa grupa ‘Svemirski ekočistači’ iz Osnovne škole Hodošan.

Sve maškare okupile su se podno velikog šatora gdje potrajalo nezaboravno i specifično veselje kojem su svojom svirkom doprinijeli glazbenici iz grupe Flash. Do pozornice su maškare dopratile Čakovečke mažoretkinje i članovi Gradskog puhačkog orkestra.

Fašnik je inače prva manifestacija koji je prije više od pola stoljeća organizirano održana u Čakovcu te zbog koje je i osnovana Turistička zajednica Grada Čakovca.

>>> FOTOGALERIJA: 53. Međimurski fašnik u Čakovcu 1. dio

>>> FOTOGALERIJA: 53. Međimurski fašnik u Čakovcu 2. dio

>>> FOTOGALERIJA: 53. Međimurski fašnik u Čakovcu 3. dio

>>> Nagrađene maske na čakovečkom fašniku

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije