FOTO Mladi informatičari iz Strahoninca ponos su županije

U subotu je održana godišnja skupština Mladih informatičara iz Strahoninca koji su podstanari u Čakovcu (stara vojarna), u ulici Bana Josipa Jelačića 22B. Udruga MIS je prošle godine, politički negativnim motivima načelnika Općine Strahoninec, izbačena iz prostora na adresi Dravska 1, Strahoninec. Udruge MIS & MIK spojile su svoje snage te zajedno potaknule “revoluciju” u Međimurju.

Aktualno rukovodstvo čini Izvršni odbor u sastavu: Dejan Drabić – predsjednik, Matija Novak – dopredsjednik, Mirjana Mikolaj – tajnica, Viktor Lazar i Sanja Krištofić. Udruga koja postoji već punih 14 godina zbog nerazumijevanja lokalne sredine u Strahonincu, morala je potražiti svoj smještaj u Čakovcu. Udruga broji 28 članova zrelije dobi i preko 80 članova djece. To su najbolji informatičari na državom nivou i velika se pažnja poklanja mladima. Prisutni su na svim državnim i lokalnim natjecanjima gdje osvajaju uglavnom prvih pet mjesta.

Naglasak rada u 2016. godini bio je vezan uz rad s djecom i mladima usmjeren na razvoj analitičko logičkog razmišlanja kroz niz radionica i tečajeva. Glavne aktivnosti bile su protkane u partnerstvu s “Međimurskim informativnim klubom” Čakovec čijim su zajedništvom iznimno ojačali potencijal predavača i opremljenosti.

Na početku skupštine prisutnim članovima, gostima i uzvanicima obratio se predsjednik udruge Dejan Drabić zahvalivši se svima koji su došli na skupštinu. Izabrano je radno predsjedništvo i predsjednik verifikacione komisije je ustvrdio da je na skupštini prisutna većina i da su sve odluke koje se donesu pravovaljane. Sva izvješća su prihvaćena jednoglasno od strane članova udruge.

Na skupštini su bili prisutni i predstavnici DVD-a Strahoninec, KUD-a Strahoninec, UDVDR-e Strahoninec, Streljačkog kluba Strahoninec i tamošnjeg Pjevačkog zbora. Udruga mladih informatičara Strahoninec organizira: radionice i tečajeve za učenike od 2. do 4 razreda osnovne škole koji uče početne korake u programiranju u Scratch-u. Voditelj je Viktor Lazar.

Algoritme za osnovce u 2 skupine osnovna i napredna koji uče rješavanje problemskih zadataka korištenjem programskog jezika Python i C++, te priprema za natjecanja. Voditelj je Dejan Drabić. Nadalje, Algoritme za srednjoškolce: učenje rješavanja problemskih zadataka korištenjem programskog jezika C++ te priprema za natjecanje. Voditelj je Miljenko Blažeka.

Robotika u dvije radionice – mlađa i starija skupina koji uče programiranje mBot robota, uvod u Cospace virtualno programiranje robota, programiranje mini računala (Arduino). Voditelji su Viktor Lazar i Renato Železnjak. Web tehnologije i loT (Internet of Things) za napredne osnovce i srednjoškolce koja uključuje nove Internet tehnologije te Internet stvari, učenje povezivanja tehnologije na način upravljanja uređajma putem interneta. Njihov je voditelj Matija Novak.

Razvoj softvera: namijenjeno srednjoškolcima u kojoj uče razvijati vlastite aplikacije u jednom od najmoćnijih alata – VisualStudio-u koristeći C# programski jezik. Osim samog razvoja, metodologija, tehnologije djeca uče važne elemente objektno prijentiranog programiranja. Voditelj je Renato Železnjak.

Tu je i organizacija dodatnih priprema za natjecanja HONI i INFOKUP.

Na državnom natjecanju Infokup u kategoriji Algoritmi plasirali su se: Martin Josip Kocijan, 8.r., Mihael Pristav, 8. r., Vedran Cifrek, 7. r., Matija Bujanić, 5. r. i Leo Stričak, 5. razred. Prvo mjesto u županiji u razvoju softvera osvaja Tio Špicar radom “SumBa” (Sumiranje balona).

Na državnoj razini natjecanja INFOKUP u Primoštenu najbolji među najboljima pokazao se Martin Josip Kocijan (mentori Miljenko Blažeka i Dejan Drabić) osvojivši 1. mjesto u kategoriji Algoritmi za učenike 8. razreda. Vedran Cifrek (mentor iz udruge: Dejan Drabić) osvojio je 2. mjesto od 7. razreda, a Mihael Pristav (mentori Zlatko Okreša i Dejan Drabić) 7. mjesto u državi.

Za učenike 5. razreda, Matija Bujanić (mentori Karlo Zadravec i Dejan Drabić) je osvojio 5., a Leo Stričak (mentori Nataša Boj i Dejan Drabić) 7. mjesto u državi. Treba napomenuti kako udruga sudjeluje na mnogim natjecanjima i teško ih je sve pobrojati. Spomenimo natjecanje u robotici s vrijednim nagradama dobivenih donacijama od IT tvrtki.

Posebno ističu suradnju sa Gimnazijom Josipa Slavenskog Čakovec, a čiji su njihovi članovi Miljenko Blažeka i Darinka Drabić, te III. OŠ Čakovec čiji je njihov član Nataša Boj. Sve škole deklarativno jesu za suradnju, a u nekima se ona ostvaruje sustavnije te je tamo zabilježen značajan pozitivan utjecaj na napredak i izvrsnost djece.

Osvojili su Državnu nagradu tehničke kulture Faust Vrančić za 2015. godinu, na koju su izuzetno ponosni. Najuspješniji član je Martin Josip Kocijan s rezultatima koje će teško netko nadmašiti. Martinu je uručeno priznanje “Najbolji programer u 2016. godini”.

Želja udruge vodstva i članstva je da nastavi sa svojim radom, isto tako da doprinosi ugledu udruge, da pomogne i drugim svojim prijateljima u napretku. Predsjednik udruge Dejan Drabić se na kraju zahvalio svim predavačima, mentorima, kolegama, učiteljima, profesorima i stručnim suradnicima. Zahvalio je i Tehnološko inovacijskom centru Međimurje na potpori i suradnji, Hrvatskom savezu informatičara i Zajednici tehničke kulture Međimurske županije.

Za riječ su se javili i gosti: direktor Tehnološko inovacijskog centra Međimurje – Ivan Plačko, Krešimir Malnar, tajnik Hrvatskog Saveza informatičara, tajnik – Zajednice tehničke kulture Međimurske županije – Leonardo Belović i predsjednik Zajednice tehničke kulture Grada Čakovca – Lucijan Franin.

Isto tako postali su ambasadori u projektu “STEM revolucija” za Međimursku županiju te će provoditi tečajeve za učitelje i profesore kako bi ih osposobili za rad s učenicima s micro: bit računalima koje donira svim školama IRIM (Institut za razvoj i mobilnost mladih) financiran privatnim kapitalom. Cijelu inicijativu pokreću Nenad i Rujana Bakić, a u istu su uključeni od samih početaka. Skupština je završila u ugodnoj atmosferi i nastavljena malim domjenkom i druženjem.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije