SRETNO VALENTINOVO! Ljubav je energija koja pokreće svijet

Valentinovo je i svi čekamo hoće li nam simpatija poslati čestitku ili ljubavno pismo – zasigurno se sjećate kako je to bilo u osnovnoj školi. U razredu postoji dječak ili djevojčica koji su vam stvarali leptiriće u želucu. Pisma iscrtana srcima i poljupcima kružila su razredom. Svima je taj dan bio poseban i željno smo ga svake godine iščekivali.

Valentinovo je dan zaljubljenih koje svake godine pada na 14. veljače. U narodu se sv. Valentin slavi kao zaštitnik ljubavi od 15. stoljeća. Postoje različite teze o Valentinovu a najzanimljive su da ono potječe od poganskih običaja ili početka parenja ptica koje započinje 14. veljače. Kako god bilo u svijetu se na taj dan kupuje oko 50 milijuna ruža koje uljepšavaju dan mnogim ženama i djevojkama.

Također diljem svijeta se pošalje oko milijardu čestitaka, a nešto više se pošalje jedino za Božić. Najpoznatiji simbol Valentinova je starorimski bog ljubavi Kupid, a najstariju čestitku za Valentinovo napisao je francuski vojvoda Karlo Orleanski te ju namjenio svojoj supruzi kad je bio u zatočeništvu u Engleskoj.

Nezaobilazna ljubavna priča je o Juliji i Romeu gdje u njihovom rodnom gradu Veroni svake godine pristigne oko tisuću ljubavnih pisama za Juliju. U Americi postoji podatak da čak oko 15 posto čestitaka za Valentinovo djevojke pošalju same sebi.

S druge strane javlja se i anti- valentinovska struja koja vjeruje da je Valentino postalo komercijalizirano i da služi samo kako bi se više zaradilo na poklonima koji su nepotrebni. Uz to svake godine se organiziraju i anti- valentinovske zabave koje podupiru samce.

U svakom slučaju, obilježavate li Valentinovo ili ne, ljubav je energija koja pokreće svijet i svim parovima na svijetu bi Valentinovo trebalo biti svaki dan.

Dodirom ljubavi svatko postaje pjesnik. (Platon)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije