FOTO: GALERIJA SCHEIER Izložba fotografija ‘Međimurci u planinama’

Jučer navečer je u čakovečkoj Galeriji Scheier otvorena tematska izložba fotografija članova HPD ‘Međimurje’ Čakovec ‘Međimurci u planinama’.

Događaj je popratio velik broj članova društva i njihovih gostiju iz drugih društava. Jednom riječju, impozantna brojka.

Kako je na otvaranju rekao njihov predsjednik Željko Poljak, to je njihova prva samostalna izložba tzv. ‘planinske fotografije’ s ciljem propagiranja planina, zdravog načina života, odlaska u planine slikovito se izrazivši: ‘Liječnik liječi, priroda ozdravljuje’.

Što se tiče nastalih fotografija istaknuo je kako bi bilo sebično fotografije koje su njihovi članovi napravili u planinama zadržati za sebe pa je došlo do ideje da se one ‘ponude’ javnosti.

Stoga su pri odabiru najboljih fotografija u pomoć pozvali članove Fotokluba Čakovec smatrajući ih prirodnim saveznicima. A oni su odabrali 54 fotografije petnaest članova koje predstavljaju 54 zasebne foto-priče.

Njih su ‘fotićima’ ispisali: Tomislav Borko, Anđelko Borković, Kristijan Čalopa, Bojan Damiš, Jasminka Damiš, Josip Horvat, Slavica Hranilović, Suzana Jalšovec, Franjo Janković, Gabrijela Polanec, Željko Poljak, Branko Šantl, Željko Škvorc, Bogomir Trebe i Damir Železnjak.

Izložbu su postavili članovi Fotokluba Čakovec Filip Lučin i Davorin Mance koji je autor uvodnog teksta kataloga izložbe.

Govoreći na otvaranju Mance je rekao kako su im pružili suradničku ruku neutralaca jer bi im doista bilo teško u silnom mnoštvu lijepoga izabrati najljepše.

‘Prilikom odabira nismo se vodili samo tehničkim aspektima fotografije. Bilo nam je važno da iz fotografije možemo iščitati i nešto više, da prezentiramo emociju, poziv koji je naveo autora da zabilježi viđeno. Svi zastupljeni autori uspjeli su u tome i barem jedna fotografija svakog od njih vrijedi da se posebno istakne’, rekao je, između inog, Mance izrazivši čestitke svim autorima.

Izložbu je otvorila Jadranka Čoklica, dopredsjednica HPD, koja je izrazila divljenje događaju poručivši neka im uđe u tradiciju.

Svečano otvaranje vodio je Željko Sokač iz Preloga.

Izložba ostaje otvorena do 10. veljače.

Inače, HPD ‘Međimurje’ je formirano u veljači prije 22 godine. Broji 220 aktivnih članova koji su posjetili kroz to vrijeme sve planine u Hrvatskoj i one znatno udaljenije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije